Не сме похарчили нито стотинка бюджетни средства, каза на освещаването ректорът проф. Запрян Козлуджов

 Osveshtavane-na-paraklisa-na-PU-19-06-2017-01

В деня, в който църквата почита делото на Паисий Хилендарски, бе осветен параклисът на Пловдивския университет, чийто патрон е авторът на „История славянобългарска”. Храмът, който се намира в двора до новата сграда на висшето училище, е построен изцяло със средства от дарения. Викарият на пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений, отслужи водосвет за освещаване на параклиса.

„За мен този ден има особена стойност. През 2012 година, когато чествахме 50-годишнината на нашата Алма матер, дадох обет да организирам построяването на храм. Днес, пет години по-късно, този параклис е факт и не само преподаватели и студенти, а всеки пловдивчанин може да дойде да благодари и да потърси упование в Бога. Не сме похарчили нито една стотинка бюджетни средства”, каза ректорът проф. Запрян Козлуджов. И благодари на работещите и учащите във всички факултети и катедри, дарили лични средства за изграждане на параклиса, както и на студентите от катедра „Теология“ на Философско-историческия факултет, които са изографисали храма.

Изписването на параклиса е по проект на Адриана Любенова, която преподава „Въведение в богословието”, „Нехристиянски религиозни учения”, „Християнско изкуство” и „Богословие на иконата” към катедрата по теология.  Съобразили сме се изцяло с каноните на църквата, уточни Любенова. Изписани са светци, свързани с Пловдив или просветното дело – апостол Ерм, Св. Иван Рилски, Паисий, братята Кирил и Методий.

Нейни помощници в изписването на храма са студенти по теология и от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ в университета. Всички работили заедно, но голяма част от работата била поверена на третокурсничката по теология Галина Тодорова, която е завършила Националната художествена академия.

Osveshtavane-na-paraklisa-na-PU-19-06-2017-04