Професорът от Университета Единбург Стийв Брусати ще разкаже повече за еволюцията на бозайниците и за току-що открити фосили

Кои са технологиите, които ни дават възможност да изучим еволюцията на бозайниците в детайли, и какви са току-що откритите фосили ще разкаже британският палеонтолог Стийв Брусати по време на Фестивала на науката, който ще се състои в Пловдив от 23 до 26 ноември. Той е палеонтологът консултант на международния блокбъстър „Джурасик свят: Господство“ (2022г.). Книгата му на български език ще може да се закупи във Фестивалната книжарница. Фестивалът в Центъра по системна растителна биология и биотехнологии поставя на сцената учените – съвременни, млади и по-зрели, от Пловдив, страната и чужбина, които ще разкрият как науката е в основата на всички сфери на живота ни, че може да бъде представяна разбираемо и атрактивно. Публика на различна възраст ще открие подходяща тема сред повече от 100 събития в рамките на четири дни, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града, страната, както и от специалните гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство. Предвидени са прожекции на записи от събития на живо на чуждестранни гости на предишни фестивали на науката, научнопопулярни филми, изложба, демонстрации, експерименти, работилници, научнопопулярни книги, състезания в две зали за работилници и три зони.

Презентацията на Стийв Брусати – професор в Университета Единбург в Шотландия, ще бъде на 25 ноември от 12 часа в зала „Лаборатория“ на Центъра. Той е експерт по анатомия, генеалогия и еволюция на динозаврите и бозайниците, открил е множество фосили по целия свят, в това число и в България. Дал е имена на повече от 20 нови вида. Автор е на няколко книги за деца и възрастни, сред които научнопопулярната „Възход и падение на динозаврите“, определена като бестселър на „Ню Йорк Таймс“ в САЩ и „Съндей Таймс“ в Обединеното кралство, преведена на над 20 езика, включително на български език.

Във фестивалната програма е предвидена и прожекция на най-новата съвместна продукция на Регионален природонаучен музей – Пловдив и Европейската космическа агенция (ESA), озвучен от актьора Иван Юруков. Филмът представя дейностите на ESA за наблюдение и прогнозиране на времето, начините за предотвратяване на природни и причинени от човека бедствия, климатичните и екологичните проблеми на Земята и видовете щадящи природата икономики. Всичко това е представено по подходящ начин за малки и големи. Филмът ще бъде представен от главния научен консултант доц. д-р Камен Козарев от Института по астрономия към БАН на 24 ноември от 17:30 часа в зала „Планетариум“ на музея.

Желаещите да тестват научните си знания и да се забавляват могат да формират отбор от четирима и да си купят билет за участие в куиз, като за победителя се предвижда пивка награда. Той ще се проведе на 24 ноември от 19:00 до 20:00 часа в зала „ДНК“ на Центъра.

По същото време, но в зала „Лаборатория“ ще има „Кристалография за влюбени“ – събитие, по време на което присъстващите ще се запознаят с елементите на симетрия на пространствени групи и ще разберат какви промени могат да се случат в кристал, за да се получат интересните причудливи форми, които виждаме в природата. С помощта на движения по двойки ще научат основните елементи на симетрията в първата работилница по кристалография/танци, заедно със семейството на физика Йоана Чорбаджийска-Стаменова и химика Наско Стаменов.

Проф. д-р Ирина Йегорченко ще разкрие тайните на някои математически фокуси и задачите, стоящи зад тях на 25 ноември от 11:30 до 13:00 часа в зала „Космос“

В същия ден от 15:00 до 16:00 часа доц. д-р Тодор Чобанов ще разказва за произхода на българите и техните прадеди, често наричани в научната литература прабългари, която е сред най-дискутираните и грешно интерпретирани теми в нашето общество. Откъде се появяват българите? Какви са корените на нашия народ? Какво общо има между древните и днешните българи? Това са само част от въпросите, които възникват при обсъждане на проблема. В наскоро публикуваното си изследване доц. Чобанов прави първи по рода си опит да проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време.

Вход в залите за събития става срещу безплатни пропуски и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Пропуски трябва да се резервират от сайта на фестивала https://beautifulscience.bg/p-programa/, а за Училищната програма от https://beautifulscience.bg/p-programa/programa-za-uchilishha-plovdiv/. За събитията в Общата програма, в които има свободни места ще бъдат допускани и зрители, дошли директно във фестивалния комплекс.

В Училищната програма учители резервират места за своите класове в 50 събития, насочени специално към три възрастови групи ученици. Две от събитията са насочени и към учители. Програмата за училищата цели да даде на учениците възможност да изпитат магията на природонаучните предмети, и да вдъхнови учителите с атрактивни форми за поднасяне на комплексния учебен материал, както и да ги запознае с личностите в науката, които могат да канят в часовете си. В училищната програма има няколко събития на чужди езици, още веднъж разкриващи международния характер на знанието и научните изследвания. Организаторите вярват, че по този начин подкрепят образователния процес, представят силни ролеви модели на младите хора и знания, които изграждат на критическо мислене, и подпомагат усилията на учителите в предаването на трайни, свързани с живота съвременни знания и умения.

Общата програма отново е изградена за различни публики – деца, младежи, възрастни и семейства. Построена е така, че родителите да могат да оставят децата си в събития, подходящи за възрастта им, а те да се потопят в теми, насочени към по-зряла аудитория. Има и две събития, които са строго за публика над 18 години.

Събитията във фестивала са посветени на различни теми: Космос, Здраве, Технологии, Наука и изкуство, Годишнини. За да разгледате програмата в найразлични подредби (по дни, по теми, по азбучен или хронологичен ре), посетете страница Акценти в програмата https://beautifulscience.bg/p-programa/akczenti-ot-programa-plovdiv/