„Чакаме превода на държавните средства и подготвяме процедура за избор на изпълнител“, увери кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и поясни, че няма как реконструкцията да започне през лятото

„Такъв казус можеше да няма, ако общината беше възложила ремонта по реда на ЗОП с договор без осигурен финансов ресурс“, законът дава тази възможност, контрира областният управител Йордан Иванов

И това лято дългоочакваният ремонт на Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ няма да започне. Има обаче и добра новина – осигурени са държавни средства в размер на 4 млн. лева. Сградата разполага със строително разрешение и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви, че щом средствата бъдат преведени тези дни, ведната стартира процедура за изпълнител на цялостния ремонт.

„Пари за ремонт на Хуманитарната гимназия има, но общината спи“, коментира чрез пост в социалната мрежа областният управител Йордан Иванов.

Конфликтът

Депутатите от ПП

Пловдивските депутати от “Продължаваме промяната” заявиха пред медиите тази седмица, че процедурата по отпускане на средствата е задвижена от тях, а парите трябва да бъдат преведени по сметката на училището до края на седмицата. Сумата необходима за ремонт на сградата, която е паметник на културата и е в окаяно състояние, е 8 млн. лв. Със средствата ще бъдат ремонтирани фасадата, покривът, ел. и ВиК инсталациите, дограмата.

“Проблем се оказва комуникацията с администрацията в район “Централен”, откъдето все още не искат да пуснат обществената поръчка”, обяви депутатът Росен Костурков.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов

С министъра на културата в оставка и със секретаря на министерството сме в постоянна връзка и изпращаме необходимите документи, за да бъдат подсигурени средствата. Има изчакване единствено, за да се осигури реда за процедурата по ЗОП. Процедурата може да бъде без осигурено финансиране, с частично или с цялостно. Ако бяхме я започнали без осигурено финансиране и пристигнат средства, реално трябваше да я спрем и да я пуснем наново, което също щеше да забави процеса. За да бъде спазен законът. Към момента все още няма избран изпълнител и тепърва ще се обявява процедура. Когато става въпрос за единичен паметник на културата от национално значение всяка една манипулация върху сградата се извършва с одобрен проект от НИНКН. Поемам ангажимента, когато ще се избира изпълнител, да поканя депутати от ПП да станат част от комисията, за да се разсеят всякакви съмнения. Не знам колко кандидати ще се явяват, дано да няма обжалване, за да може максимално бързо да се започне работа. Първата дейност ще е свързана със заснемане на дограмата, която е резбована. Старата е компрометирана и трябва да се поръча произвеждането на нова, което също отнема време. Заложена е и подмяна на дюшемето, което също ще трябва да се изработи от дърво. Ще изискваме от фирмата да извършва външните дейности в 24-часов режим (т.е. на три смени) и по време на учебната година, но без да пречи на образователния процес. А вътре ще се работи по време на ваканциите. В крайна сметка е важно този ремонт да се реализира – дължим го на децата. И той да бъде съобразен с всички съвременни изисквания за образователна среда. Каквото зависи от екипа на район “Централен”, ние го правим.

Областният управител Йордан Иванов

Сумата от 4 млн. лв. е максималната, която може да бъде изхарчена в рамките на годината, а ако не – ще трябва да се върне. Оказва се, че Община Пловдив и отговорните представители от администрацията й нямат готовност за оползотворят тези държавни пари. Обществена поръчка за ремонта така и не е обявена до момента. Летният сезон, когато е логично да се ремонтират училищни сгради заради ваканцията, ще бъде “нулев”. Такъв казус изобщо можеше да няма, ако общината беше възложила ремонта по реда на ЗОП с договор без осигурен финансов ресурс. Законът дава тази възможност. И от месеци настоявам за нея. Тази разпоредба е измислена като способ за процесуална бързина – възлагаш дейностите, минават обжалвания, ако има, и след това, когато бъдат осигурени парите, незабавно се започва изпълнение на проекта.

Какво е направено

Потенциално опасната мазилка от фасадата на сградата на Хуманитарна гимназия вече е свалена. През март служители на ОП „Жилфонд“ предприеха спешни действия по частично отстраняване на парчета от външната мазилка. Към извършените спешни мерки бе и боядисването на вътрешните и външните стени на допълнителния корпус на гимназията, който не попада под Закона за културното наследство. Боядисване е допустимо и за останалата част – паметник на културата, но едва след обрушването на всички потенциално опасни елементи. За тази част от мерките има протокол от междуведомствена комисия към Министерство на културата, в който е описано, че може да се премахне компрометираната мазилка.

Соня Киркова – бивш директор на ХГ:  Борбите на колектива и ръководството на гимназията датират от десетки години. Отпускаха се средства само за частични ремонти. При всяка кампания за цялостен ремонт и консервативно – реставрационни дейности, в която са участвали масово гражданите на Пловдив, бивши учители, възпитаници на гимназията, както и видни личности на властови позиции се стига до неуспех. Все някой чиновник не си е свършил работата, не е подготвил документите, изпуснал е сроковете.

Какво става? Къде е истината? Защо този сценарий се повтаря десетки години? В същото време се внушава, че сградата е нестабилна и е опасна за учениците. Преживяхме мераци за подземен паркинг под спортната площадка на гимназията. Спряхме го. Адвокатски кантори на тревните площи пред сградата. Спряхме ги. Последните години се борихме срещу идеята за многоетажен паркинг от дясно на сградата. Защо бе хора?… Това е училище, в което учат 2000 деца от първи до дванадесети клас.

Наш дълг е да съхраним този Храм – светиня на българската просвета и възрожденската ни история. Наш дълг като пловдивчани е да осигурим добри условия за обучение и труд на учениците и учителите.