Снимка Мedia Bricks

12 български ученици заминаха за участие в Международния турнир на младите естествоизпитатели

Снимка Мedia Bricks

Павел Николов от Математическата гимназия ще вземе участие в Международния турнир на младите естествоизпитатели, който ще се проведе в Минск от 19 до 24 август. Бъдещият десетокласник е сред 12-те български ученици, които тази сутрин заминаха за Беларус за участие в престижната надпревара International Young Naturalists Tournament. Това са едни от най-добрите гимназисти по физика, химия и биология у нас. Те ще станат част от най-младия международен турнир по природни науки, на който страната ни изпраща два отбора с по шестима състезатели и по двама ръководители.

Това е седмото издание на състезанието, на което ще участват 25 отбора. Идеята е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени научни проблеми. Това прави надпреварата различна от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински научни разработки и да защитават своите резултати като отбор. Общо за шест издания на турнира българският отбор е завоювал един златен, един сребърен и два бронзови медала.

Павел е златен медалист от миналогодишното юбилейното издание на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. Тогава той стана първи в трета възрастова група с 89,8 точки, след като се състезава в два кръга – теоретичен и експериментален. На втория постигна почти максимален брой точки, а постижението му уникално, тъй като се състезава в по-висока възрастова група. Талантливият осмокласник победи всички деветокласници с изключителна преднина от 15 точки.

1 КОМЕНТАР

  1. Браво !!! Стискаме палци и на двата отбора!!!

Коментарите са затворени.