11-класникът е сред тримата български участници, които завоюваха отличия на престижната надпревара по химия, която за втора поредна година се проведе онлайн

Сребърен медал на Международната Менделеевска олимпиада завоюва 11-класникът от Математическата гимназия Павел Николов. Той се нареди сред тримата български участници, спечелили призови места на 55-тато издание на престижната надпревара по химия, която за втора година се проведе дистанционно. Учениците грабнаха отличията в конкуренция със 145 участници от 28 държави.

Миналата година Павел, който учи в специалност „Приложно програмиране“, също завоюва сребро на олимпиадата. Той е участник в Международния турнир на младите естествоизпитатели, златен медалист от 50-тото юбилейното издание на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Бронзови отличия заслужиха зрелостнците Теодор Маслянков и Георги Недялков от Софийската математическа гимназия. Ръководители на отбора са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Учениците се включиха в състезанието чрез виртуална класна стая от Националната природо-математическа гимназия.

Надпреварата се провежда от 1992 г. Традиционно участниците в отборите