Състезанието, в което участваха ученици от 27 държави, се проведе онлайн

Два медала за България спечелиха едни от най-добрите ни гимназисти по химия от Международната Менделеева олимпиада. Единият е за Павел Николов от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“, а другият – за Дамян Францов от Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”.

Състезанието тази година се проведе онлайн, като на 14 и 15 юли учениците решаваха задачи по 5 часа дневно. Нашите момчета успяха да завоюват две сребърни отличия в конкуренция с над 100 участници от 27 държави в престижния турнир по химия. Малко не достигна на другите ни двама състезатели – Георги Недялков и Теодор Маслянков, за да вземат бронз. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Четиримата български участници.

Павел е бъдещ единадесетокласник в специалност “Приложно програмиране”. Миналата година през август той взе участие в Международния турнир на младите естествоизпитатели в Минск. Павел е златен медалист от 50-тото юбилейното издание на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. Тогава той стана първи в трета възрастова група с 89,8 точки, след като се състезава в два кръга – теоретичен и експериментален.

През 2021 г. се предвижда Менделеевата олимпиада да се проведе в Будапеща. Припомняме, че миналата година химиците ни завоюваха един златен и два сребърни медала и диплома от надпреварата. Първия златен медал за България спечели Евгени Стателов от ЕГ „Пловдив“.

Състезанието се провежда от 1992 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.