Четиримата български участници.

Четирима български ученици спечелиха четири медала от най-престижния турнир в света

 

Четиримата български участници.

Най-добрите български ученици по химия спечелиха четири медала от Международната олимпиада. Те се състезаваха в 52-то издание на най-престижния турнир в света за годината, където онлайн се конкурираха с 240 ученици от 60 държави. Родните гимназисти завоюваха 1 сребърен и 3 бронзови отличия. Сред тях е бъдещият 11-класник от Математическата гимназия Павел Николов, който спечели бронз.

Сребърният медал отиде при Дамян Францов (СМГ), а останалите бронзови заслужиха Павел Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Софийския университет.

Поради особения регламент на Международната олимпиада по химия тази година, състезателите бяха събирани в класни стаи в родината си, където в рамките на 5 часа решаваха задачи. Виртуален домакин на 52-то издание бе Турция.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.

Миналата година надпреварата се проведе в Париж, а българите спечелиха златен, сребърен и 2 бронзови медала.

Припомняме, че преди две седмици Дамян Францов и Павел Николов спечелиха сребърни медали от онлайн изданието на Менделеевата олимпиада.