Българските ученици завоюваха общо 4 медала на онлайн надпреварата, в която участваха представители от 83 държави

12-класник от Математическата гимназия спечели златен медал на Международната олимпиада по химия, чийто виртуален домакин беше Nankai University в Китай. Павел Николов се представи блестящо на един от най-силните турнири в света и се нареди на челна позиция.

Със сребро са Крум Александров от МГ “Гео Милев” в Плевен, Самуил Петков и Явор Христов от СМГ “Паисий Хилендарски”. Ръководители на българския отбор бяха доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Домакин на българските ученици по време на петчасовото състезание беше СМГ.

Павел е завършил “Системно програмира” в МГ, а портретът му е на Стената на славата на гимназията, наред с тези на останалите изявени възпитиници. Съвсем малко не му достига, за да получи национална диплома. Явил се на четири матури и на всички има отличен резултат. Решил е, че продължава образованието си в България, залага на специалност “Химия” в Софийския университет.

В онлайн надпреварата, която се провежда за 54-ти път, участваха 326 ученици – представители на 83 страни, и 4 индивидуални състезатели. Младежите работиха по 9 теоретични задачи от различни съвременни области на химията.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. Страната ни е била домакин през 1982 г., като олимпиадата се провежда в Бургас.