Голямата награда „Учител на годината“ на СБУ бе връчена на преподавателя по информатика от Математическата гимназия д-р Цветана Димитрова

Още 7 отличия „Неофит Рилски“, присъдени по предложение на Синдиката на българските учители, дойдоха в Пловдив. Най-престижната награда на МОН се връчва за дългогодишна цялостна професионална дейност и принос в системата на образованието.

Припомняме, че СБУ отличи 14 педагози в 24-ия национален конкурс. Заради пандемията номинираните и наградените проследиха събитието виртуално, а днес областният председател Петранка Калоферова връчи статуетките, както и грамотите за „Неофит Рилски“.

С приза „Учител на годината“ бе удостоена д-р Цветана Димитрова – главен учител по информатика от Математическата гимназия. Минути преди церемонията тя получи щастливата вест, че зрелостниците, които извежда тази година, са изкарали високи оценки на матурата.

„Програмирането е езикът на 21 век. Днес трябва да знаеш поне няколко изкуствени езика, за да си конкурентноспособен на пазара. Аз съм спокойна за моите ученици, които излизат с поне 5 езика за програмиране и могат да общуват с Вселената. В обучението винаги търся практическото приложение. Разигравала съм шахматна дъска с 8 царици, а очакването от децата е да измислят такова решение, че нито една да не бие другата“, казва Димитрова.

В раздел „Предучилищно образование и подготовка“ наградата получи Магдалена Лилова – предучилищен педагог от ДГ “Валентина”. „Рецепта за приятелство“ е най-новата игра, която тя реализира със своите възпитаници, а по време на пандемията изпратили картички за медиците от КОВИД отделението на болница „Еврохоспитал“ и на здравните инспектори от РЗИ. Послания и ръчно изработени сувенири за малките пациенти на Детското онкохематологично отделение, участие в кампанията „Капачки за бъдеще“, четене на приказки с обитателите на Дома за възрастни хора „Св. Василий“ са част от социалните инициативи на Лилова и нейните малчугани. Децата си имат и опитно поле в двора на градината, където отглеждат горски ягоди, зеленчуци и цветя.

Награди за начално образование бяха присъдени на старши учителя от ОУ „Кочо Честеменски“ Мариана Иванова, началния учител от ОУ „Алеко Константинов“ Мариана Найденова и младия начален педагог от ОУ „Гео Милев“ Боян Бодуров за нестандартните му методи да увлича децата, за които българският не е майчин език, поставяйки им образователни задачи чрез платформите „Тик Ток“ и „Инстаграм“.

Награди получиха директорът и зам.-директорът на ОУ „Гео Милев“ Анелия Кирова и Стоянка Йорданова. Сред отличените бе и Евгения Паскалева от ОУ „Захари Стоянов“.