Голямата награда „Учител на годината“ на СБУ бе връчена на преподавателя по информатика от Математическата гимназия д-р Цветана Димитрова

Още 7 отличия „Неофит Рилски“, присъдени по предложение на Синдиката на българските учители, дойдоха в Пловдив. Най-престижната награда на МОН се връчва за дългогодишна цялостна професионална дейност и принос в системата на образованието.

Припомняме, че СБУ отличи 14 педагози в 24-ия национален конкурс. Заради пандемията номинираните и наградените проследиха събитието виртуално, а днес областният председател Петранка Калоферова връчи статуетките, както и грамотите за „Неофит Рилски“.

С приза „Учител на годината“ бе удостоена д-р Цветана Димитрова – главен учител по информатика от Математическата гимназия. Минути преди церемонията тя получи щастливата вест, че зрелостниците, които извежда тази година, са изкарали високи оценки на матурата.

„Програмирането е езикът на 21 век. Днес трябва да знаеш поне няколко изкуствени езика, за да си конкурентноспособен на пазара. Аз съм спокойна за моите ученици, които излизат с поне 5 езика за програмиране и могат да общуват с Вселената. В обучението винаги търся практическото приложение. Разигравала съм шахматна дъска с 8 царици, а очакването от децата е да измислят такова решение, че нито една да не бие другата“, казва Димитрова.

В раздел „Предучилищно образование и подготовка“ наградата получи Магдалена Лилова – предучилищен педагог от ДГ “Валентина”. „Рецепта за приятелство“ е най-новата игра, която тя реализира със своите възпитаници, а по време на пандемията изпратили картички за медиците от КОВИД отделението на болница „Еврохоспитал“ и на здравните инспектори от РЗИ. Послания и ръчно изработени сувенири за малките пациенти на Детското онкохематологично отделение, участие в кампанията „Капачки за бъдеще“, четене на приказки с обитателите на Дома за възрастни хора „Св. Василий“ са част от социалните инициативи на Лилова и нейните малчугани. Децата си имат и опитно поле в двора на градината, където отглеждат горски ягоди, зеленчуци и цветя.

Награди за начално образование бяха присъдени на старши учителя от ОУ „Кочо Честеменски“ Мариана Иванова, началния учител от ОУ „Алеко Константинов“ Мариана Найденова и младия начален педагог от ОУ „Гео Милев“ Боян Бодуров за нестандартните му методи да увлича децата, за които българският не е майчин език, поставяйки им образователни задачи чрез платформите „Тик Ток“ и „Инстаграм“.

Награди получиха директорът и зам.-директорът на ОУ „Гео Милев“ Анелия Кирова и Стоянка Йорданова. Сред отличените бе и Евгения Паскалева от ОУ „Захари Стоянов“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.