Утре училищата ще могат да ги получат от съответните общински центрове и координаторите по райони в Пловдив. 5 деца с положителни проби от днес

Още 23 040 ангигенни теста пристигнаха днес за учениците от начален етап в Пловдивска област. Както първата пратка, така и тази, пристигна в СУ „Софроний Врачански“, откъдето днес следобед кутиите ще бъдат разпределени във всички общини и шестте района на града. В срок до 12 часа утре училищата трябва да вземат поръчаните бройки от училищата координатори по места.

Броят на тестовете е предвиден за две процедури на всеки ученик от 1 до 4 клас, чиито родители са декларирали съгласие, плюс резерв. От предишната пратка има остатък, който ще стигне за първото от двете изследвания през следващата седмица, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Което означава, че училищата са обезпечени за две седмици напред.

Продължава да расте броят на учениците и паралелките, които се връщат присъствено  със съгласието на родителите. Вчера в клас влязоха още 1132 ученици и нови 65 паралелки, в които делът на съгласните с тестване родители надвиши 50%.

При днешното тестване 5 деца се оказаха с положителни проби. Контактните са поставени под карантина. За 11 000 ученици днес се проведе второ изследване.