Експертна комисия съдейства на лечебните заведения с консултации за вече хоспитализираните болни

Още 10 учители от детски и учебни заведения на територията на Пловдивска област са диагностицирани с коронавирус, сочат данните на областната администрация за изминалото денонощие.

В СУ  „Отец Паисий “ в Куклен има заболели 2 учители, преподаващи на  5-7 клас. Последното им посещение в училище е било на 27 октомври.

С положителен тест е учител от ОУ „Екзарх Антим I, който преподава на 5-7 клас. Последното му посещение на работното място е било на 29 октомври, карантина не се налага.

Заболял е и начален учител от ОУ “Христо Ботев“ в Раковски. Той е класен ръководител на 3 а клас, но е бил за последно в учлище на 23 октомври, затова не се налага карантина.

Класният ръководител на 4 а клас в СУ „П.К.Яворов“ е с КОВИД-19. Паралелката е поставена под карантина.

Под карантина са поставени и децата от 1 а клас на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Класният ръководител е диагностициран, последното му посещение в училище е било на 29 октомври.

Карантинира се и 1 а клас на НУ “П.Р.Славейков“, тъй като е заболял класният ръководител. Той е бил за последно в училище на 29 октомври.

Поставя се под карантина и 1 б клас на ОУ „Кочо Честименски“, заради заболял начален учител. Той е бил за последно в училище на 29 октомври.

С КОВИД-19 е и учител от  ОУ „Димитър Талев“, преподаваща на 5-7 клас. Не се налага карантина.

Сред новодиагностицираните е учителка от ДГ „8 март“. Децата от 2 б група и контактният персонал а карантинирани.

В ОУ „Душо Хаджидеков“ има заболял ученик от 7 д клас. Той е контактен на баща си, затова не се налага карантина на класа.

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Областният управител Дани Каназирева припомни, че в Пловдив има обособени 605  легла за лечение на коронавирус. Тя припомни, че е разкритата комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител от РЗИ, която ще съдейства на лечебните заведения с консултации за вече хоспитализираните болни.

„Комисията ще преглежда документите и ще преценява тяхното състояние. Тя ще подпомага и консултира болниците,  защото в повечето от тях нямат инфекционисти. Това се отнася и за дехоспитализацията, като тук изобщо не става въпрос за пациенти на интензивно лечение, а само за леките и среднотежките случаи“, обясни Каназирева.