Заболял е и контактен първокласник, но не се налага карантина

По информация на здравните власти  за изминалите 24 часа  е установен Ковид -19 в две детски заведения в Пловдив. Заболели са двама учители. Те са от ДГ  „Дъга “  – 2 б група, и  ДГ „Здравец“, 2 б група. И при двата случая е наложена е карантина на контактните деца и персонала.

В  училищата са установени положителни проби на начален учител в СУ „Черноризец Храбър“. Той е класен ръководител на 3 а  клас, затова е наложена карантина на паралелката. В СУ  „П. Яворов“ също е заболял начален учител. Той ръководи 1 аклас, децата и контактният персонал са поставени под карантина. В ОУ „Васил Левски“ в с. Кърнаре , община Карлово е диагностициран учител, който преподава на 5-7 клас. Последното му посещение в детското заведение е било на 11 ноември, затова не се налага карантина. Не се налага карантина и  в СУ „Константин-Кирил Философ“, където има заболял контактен контактен първокласник.

Областният кризисен щаб ще подпомага координацията между Районния център по трансфузионна хематология и болниците при осигуряването на кръвна плазма за лечение на пациенти с Ковид-19. Това стана ясно след днешната среща между областния управител Дани Каназирева, директора на Кръвния център д-р Соня Джевизова, представители на сдружение “Бизнесът за Пловдив”, дарило апаратурата за извличане на реконвалесцентна плазма, и Нели Иванова от инициативата за набиране на средства за закупуване шоков фризер за съхранението й. Д-р Джевизова съобщи, че вече е изпратен доклад до Здравното министерство за отпускане  на целеви средства за  дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма.