35 учители получиха днес дипломите си за успешно преминат курс, 1234 малчугани се обучават по метода в 7 пловдивски детски градини

Още две училища се подготвят да въведат метода на Мария Монтесори в класната стая. Това обяви днес зам.-кметът по образование, иновации и бизнес развитие Стефан Стоянов на заключителна среща за отчитане на програмата и връчване на дипломите на успешно завършилите последния курс. Към момента той се въздържа да назове имена, тъй като все още не е обучен екипът учители, който обаче бил изключително активен и мотивиран. Така че наесен минимим в едно школо ще има прием на първокласници по системата на Монтесори. Така училищата ще станат общо три. Преди две години пилотно разкри „Монтесори класна стая – помогни ми да се справя сам“ СУ „Св.св. Кирил и Методий“, където сега се обучават по една паралелка първолаци и второкласници. На 15 септември обучение на първокласници стартира и в ОУ „Екзарх Антим I“.

Статистиката показва, че в седемте детски градини, въвели системата – „Мирослава“, „Мир“, „Буратино“, „Велимира“, „Майчина грижа“, „Марица“ и Малина“, се обучават 1234 малчугани. Това прави близо 10 на сто от всички посещаващи детско заведение. Още сто са децата в двете училища и двете детски ясли – „Сто усмивки“ и „Палечка“. В процес на подготовка е и трета детска ясла, където се провежда обучение на персонала.

„Голямата промяна е в желанието на много учители да трансформират средата, а оттам и качеството на образователния процес. Трябва да помагаме на учителите да експериментират, защото в Монтесори групите виждаме по-спокойни и уверени деца, по-малко проблеми с агресивното поведение. Само за четири години успяхме да изградим най-голямата Монтесори общност и това се дължи на вашите усилия. Гордеем се с постигнатото“, обърна се към учителите зам.-кметът Стоянов. И добави, че Пловдив е отворен да споделя опит с колеги от други градове. Сред последните курсисти, които получиха днес дипломи за успешно преминато обучение, са педагози от Стара Загора и Кърджали.

„Родителите търсят подкрепата на учителите, за да решават заедно възникнали въпроси или казуси. Семействата са канени в часовете, за открити занимания или празници не като зрители, а като участници, за да разберат какво и как се случва с тяхното дете и да прилагат същия подход у дома“, коментира психологът и Монтесори обучител Ренета Венева.