Модел на 3D герб на Пловдив от биоразградими полимери от захарна тръстика подари училището на кмета Иван Тотев

Image_6511778_128

 

Очила за виртуална реалност вече са част от обучението в Математическата гимназия. Училището е закупило 33 броя по общинската програма за модернизация и дигитализация на учебния процес, стана ясно днес при посещение на кмета Иван Тотев и зам.-кмета по образование Стефан Стоянов в гимназията. Ако, например, учениците изучават античните градове, те могат да се разходят в тях и да станат част от обстановката.  Слагайки очилата на екрана се възпроизвежда желаното виртуално изображение, което “лъже” мозъка доста успешно, че ние сме там в тази измислена реалност. Свободата да се обърнеш и да видиш какво има във виртуалната реалност е това, което прави изживяването истинско и вълнуващо.

Директорът на гимназията Ивайло Старибратов припомни, че миналата година училището е реализирало проекта  „Да направим достъпно културно-историческото наследство”, подкрепен от ЮНЕСКО по повод 60-годишнината от присъединяването на България. По него са дигитализирани исторически забележителности на Пловдив, сред които Малката базилика, като целта е младите хора да бъдат въвлечени в историята и културното наследство на Тракия. Учениците са разработили историческа 3D игра „Пловдив НАЙ- Играй и опознай!“ Играещият получава въпрос на екрана на компютъра, след което започва да търси скрити артефакти за съответната забележителност.

Image_6511781_128

3D мултимедия и 3D принтер също вече са част от обучението на учениците от Математическата гимназия. На принтера е изработен 3D модел на герб на Пловдив, който днес бе подарен на кмета Тотев. Гербът във вид на пъзел е направен от полимери от захарна тръстика, които са биоразградими. Училището работи и по проект за зелена енергия, по който в момента ученици са на обмяна на опит в Чехия.

„Новите технологии помагат за визуалното представяне на изключително много неща, които учениците трудно биха могли да разберат само от обяснения, като например какво представлява адронният колайдер в Церн, какъв е бил животът в античните градове”, коментира Старибратов. И добави, че нововъведенията съвсем не са непостижими като цена. Очилата били по 50 лева, а мултимедията струвала само 620.

Кметът Иван Тотев посочи, че инвестициите в иновативни технологии в пловдивските училища до края на годината ще достигнат 400 хиляди лева. Условието по общинската програма е училищата да участват с 30% съфинансиране.

22728738_1483387565090010_2290522150173870472_n

Местната власт ще постави въпроса за финансирането на нова сграда за Математическата гимназия по време на посещението на министъра на образованието Красимир Вълчев утре в Пловдив. Темата бе разисквана и при предишното му посещение през септември, когато Вълчев се включи в обходите по домовете на отпаднали деца в „Столипиново”.

Гимназията отдавна се задъхва, заради недостиг на помещения, тъй като дели сграда с ОУ „Драган Манчов”.

Кметът подчерта, че с разрастването на ITсектора в Пловдив става все по-наложително да се построи ново училище, което да подготвя такива кадри, осигурявайки адекватна среда.

Директорът Старибратов припомни, че училището разполага с терен от 34 дка и проект, който е актуализиран няколко пъти. Очакванията са изграждането да струва 9-10 млн. лева, но това може да става на етапи, като се започне с 4-етажния учебен корпус. Предвидени са също многофункционална спортна зала, открити спортни терени и  общежитие. Към днешния ден гимназията обучава 150 деца от 7 области. Ако парите или част от сумата бъдат осигурени, възможно е изграждането на новата база да приключи до година и половина, прогнозира Старибратов.