Премиерът акад. Николай Денков обеща да даде начало на дългоочакваната методика за оценка на добавената стойност в училище, когато стане министър на образованието и науката. Очаква се това да е през март 2024 г., когато на негово място, като министър-председател ще застане Мария Габриел, каквато е договорката между формациите зад правителството.

Това стана ясно по време на предаването „Властта говори“ в социалната мрежа, в което  министър-председателят отговаря на въпроси на граждани. Акад. Денков бе попитан как ще се преодолее проблемът с отсъствията, при което той посочи два варианта за действие: да се повиши контролът и да се оценява работата на директорите и учителите спрямо крайните резултати на учениците.

„Правилният начин е чрез оценка на добавената стойност в училище. Тя е готова още от миналата година. За съжаление, нямаше кураж да бъде стартирана. Ако стигнем до ротация, когато стана министър, тази оценка ще влезе в действие. Хубавото при нея е, че не се сравняват училищата в центъра на София с тези в селата, а подобни с подобни училища. Когато едно училище се справя по-добре, това ще е ясно и учителите му ще могат да получат допълнително заплащане, че са свършили по-добре работата си“, коментира акад. Денков.

По думите му, когато започне да се ползва методиката за оценка на добавената стойност, всеки ще бъде оценяван справедливо и акцентът ще се измести от това какво ще се види като резултат в дадено училище към напредъка, който съответното учебно заведение отбелязва. Методиката ще включва редица критерии – вид на населеното място, в което се намира училището, тип училище, преобладаващия език, който се говори в семействата на учениците, образователния, социалния и трудовия статус на родителите, резултатите на ученици в началото и в края на даден етап.

На въпрос за олекотяване на учебния материал, който е особено труден и неразбираем за децата от малцинствата, той посочи, че този проблем може да се реши не като се опростява, а като се отделят повече време и ресурси за работа с тези ученици, за което има осигурено и държавно финансиране.