Учениците се връщат в училище на 30 март. Засега

Ваканцията на учениците в Пловдивска област ще бъде удължена с още две седмици, считано от понеделник, 16 март. Това стана ясно след заседание на щаба срещу коронавируса в Областната управа, в което участва и началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя заяви, че системата е мобилизирана и е започнала организация за онлайн обучение. В момента върви проучване колко училища могат да бъдат определени за координатори. Математическата гимназия е закупила и инсталирала приложение, чрез което учениците ще имат възможност за видеовръзка с учителя.  Системата позволява до 1000 ученици да наблюдават даден урок.

Учениците трябва да бъдат в училище на 30 март. Засега.

Детските градини и ясли ще работят при стриктно проследяване на децата и измерване на температурата на входа. Ще бъдат закупени във всяко едно детско заведение безконтактни термометри, казаха от кризисния щаб.

Областният управител свика работна среща с директорите на пловдивските болници –държавни, общински и частни. Целта е да се обсъди ситуацията с разпространението на коронавируса и най-вече наличието на апаратура за пациенти, които се нуждаят от обдишване.

“В момента превенцията е най-важна и затова молим гражданите да се информират постоянно относно създалата се ситуация, да следват долупосочените съвети и да бъдат отговорни към себе си и околните”. Това заяви председателят на общинския кризисен щаб и началник на дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов.

Във връзка със създалата се епидемиологична обстановка в страната, споделяме основни правила за хигиена и контакт с други хора:

Коронавирусът се предава предимно по въздушно-капков път и затова е изключително важно да вземем под внимание следните препоръки за овладяване на неговото разпространение:

– При вирусни симптоми първата стъпка е да си останете във вкъщи и да се консултирате с личния си лекар, дори при най-леките симптоми като суха кашлица, главоболие или течащ нос, ограничете социалните контакти.

– При кихане и кашляне закривайте носа и устата си със сгънат лакът или носна кърпичка. Това може да предпази околните от заболяване. След употреба, изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък.

– Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си, тъй като микробите често се разпространяват, когато човек докосне заразена с микроби повърхност, а след това докосне и очите, носа или устата си.

– Въздържайте се от посещения на места с много хора и масови мероприятия (примери за такива места са медицинските заведения, пощенските станции за получаване на пенсиите, районните администрации, ресторанти, барове, дискотеки, кафенета, молове, хипермаркети, казина, кинотеатри, летища, други).

– Избягвайте контакти на близка дистанция с хора и използването на обществения транспорт.

– Поддържайте физическа дистанция от около 1 метър (3 крачки) разстояние между вас и човек, който киха или кашля.

– Ограничете всякакви физически контакти с други хора: здрависване, ползване на общи кърпи, възглавници, съдове и прибори за хранене.

– Почиствайте често повърхностите на дръжките на врати, телефони, дистанционни управления, като използвате дезинфектиращ препарат.

– Ограничете максимално контактите на възрастните и хронично болните си близки. Разяснете им опасностите.

– Информирайте се само от достоверни източници – сайтовете на официалните институции.

– Носенето на маска е ефективно само в случай, че тя е поставена правилно.

– Призоваваме гражданите за самодисциплина, самосъзнание, самоконтрол, съдействие и солидарност.

– При завръщане от пътуване в рискови зони задължително информирайте личния си лекар и останете под карантина поне 14 дни в домашни условия.

– Избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица.

– Мийте ръцете си често и в продължение на поне 20 секунди с топла вода и сапун, особено след кашляне или кихане. Това ограничава рискът от заразяване с над 20%. Използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни.

– Избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни, както и контакт с техните екскременти или изпражнения.

„Чистота“ ударно  дезинфекцира автобусните спирки в Пловдив, подходите към училищата, детските градини и ясли, съобщиха от общинското предприятие.

Със специални препарати  се обработват също социални заведения и обществени сгради.

Използваният дезинфектант  “Сетридин” е доказано ефикасен, но е безопасен както за хората, така и за животни. С него се обработват също разположените в публичните градски пространства пейки, контейнерите, кошчетата за отпадъците и широки зони около тях.

От няколко дни екипи на „Чистота“ мият улиците в район „Южен“, а от понеделник  стартира пролетното машинно миене и в останалите райони, които се обслужват от фирмата подизпълнител КМД.

По настояване на градската управа миячните машини на КМД са преоборудвани с нови по-ефективни системи. Към водата в цистерните за първи път се добавя дезинфектант.

Работниците в „Чистота“ са осигурени със защитни ръкавици и дезинфекциращи средства.