На специална церемония в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в София бяха връчени първите годишни награди за пътна безопасност. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, бяха отличени областни комисии, работещи по темата, областни дирекции на Министерството на вътрешните работи, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини, реализирали дейности в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата.

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева награди училищата, сред които и пловдивското ОУ „Яне Сандански“. Всяко от тях ще получи и учебна магнитна дъска за обучение по пътна безопасност.

Зам.-министърът съобщи, че 940 училища и детски градини са получили финансиране за площадки за обучение по безопасност на движението през миналата година, а през настоящата се предвижда да бъдат осигурят средства за поне още 290. Предстои разработването на нова национална програма.

Специални награди – грамота, получи Пловдив в категория „Активна областна политика по безопасност на движението по пътищата“.

В категория „Образователна среда в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“ бяха отличени пловдивските СУ „Черноризец Храбър“, ДГ „Десислава“, ДГ “Таня Савичева” и ДГ „Слънчево детство“ – Сопот.