145 години от създаването си отбеляза ОУ „Тодор Каблешков“ на тържествено събитие в зала „България“ на Международен панаир-Пловдив в присъствието на настоящи и бивши ученици, учители, родители и приятели.

Във фоайето беше организирана изложба с исторически снимки от различните учебни години и портрети на патрона, създадени от децата. В празничния спектакъл се включиха възпитаници от всички класове. Възрожденски песни, народни и модерни танци, клавирни и изпълнения на  ксилофон бяха бурно аплодирани от препълнената зала. Овации предизвика и драматизацията на главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“, а бившият възпитаник на училището Самуил Дянков се превъплъти в ролята на Тодор Каблешков обяви Априлското въстание в Копривщица и прочете откъс от Кървавото писмо, с което съобщава на своите съмишленици от Панагюрище, че то е започнало и го подписва с кръвта на убития мюдюрин.

В мултимедийната презентация за историята на училището бе поставен акцент върху иновациите – новия учебен предмет за социални умения и емоционална компетентност, дизайн мисленето, програмиране с Лего, работата по метода 1:1 са част от иновациите.

По повод годишнината учениците взеха участие в конкурс за детска рисунка на тема „Живот и личност – Тодор Каблешков“ и футболен турнир, срещнаха се с актьора Искрен Красимиров, който представи филм от пътуващия спектакъл „Патриотични игри“ на тема „Априлското въстание“.

Фотовитрината на училището беше обогатена със снимки, подарък от Музеен комплекс – Копривщица. Музейните специалисти представиха пред учениците документалния филм „Чудното момче от Копривщица“, посветен на годишнина от рождението на Каблешков. Предстои през май ученици от 1. до 7. клас да посетят къщата музей на героя от Априлската епопея.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.