Пловдив бе домакин на първото първенство по народна топка по световните правила

ОУ “Петър Берон” и СУ “Хр. Г. Данов” спечелиха призовите места на първото първенство по народна топка по световните правила. Ученическият турнир за купа на Пловдив DBFB KOSMOS CUP събра състезатели от шест пловдивски училища и едно основно от Крън, община Казанлък. Домакин на първия турнир по доджбол бе СУ “Любен Каравелов”, което разполага с нова спортна база.

„Благодарение на президента на Българска федерация народна топка – Константин Миладинов, успяхме да проведем турнира, който привлече ученици от 3, 4 и 5 клас“, каза директорът на ОУ „Петър Берон“ Стефан Кичуков.

Доджболът наподобява познатата на народна топка. Целта на всеки от играчите е да удари с топка някой от противниковия отбор, като в същото време отбягва хвърленията към него. Удареният с топка напуска играта, като целта е да бъдат отстранени всички състезатели на противниковия тим. Излизане от игралното поле също се наказва с отстраняване, а ако даден играч улови топката, тогава той връща някой от излезлите му съотборници.

“Надяваме се през октомври, когато предвиждаме да се състои вторият турнир, да се съберем повече деца, учители и родители. Благодарим на училището домакин и преподавателя по физическо възпитание Михаил Бекяров, без които този турнир не би бил възможен“, каза Миладинов.

През 2019 г. ОУ “Петър Берон” беше първото училище в Пловдив, което федерацията посещава. Ковид пандемията не позволила организирането на масови състезания, но амбицията е пропуснатото да се навакса.

Ето и класирането от турнира:

Класиране при 4-ти клас:

Шампион – ОУ “Д-р Петър Берон”

Второ място – ОУ “Тодор Каблешков

Трето място –  ОУ “Кл.Охридски” гр. Крън

Четвърто място – СУ “Св. П. Хилендарски”

 

Класиране при 5 – клас:

Шампион – СУ “Хр. Г. Данов”

Второ място – СУ “П. К. Яворов”

Трето място – СУ “Любен Каравелов”

Четвърто място – ОУ “Д-р Петър Берон”

Пето място – ОУ “Тодор Каблешков”

 

Най-добър играч момче – Антоан Кобиларов – 5 клас СУ “Хр. Г. Данов”

Най-добър играч момиче – Антония Славова – 4 клас СУ “Св. П. Хилендарски”

Награда за феър плей: ОУ “Кл.Охридски” гр. Крън