250 учители и специалисти обменяха опит за дейностите по интереси на семинар, организиран от СБУ и МОН

Награда за колективно участие на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева получи ОУ „Пенчо Славейков” в рамките на семинар за извънкласните и извънучилищните дейности. 250 учители и специалисти, работещи в детската градина и от първи до дванадесети клас, в центровете за подкрепа на личностното развитие, експерти и научни работници обменяха опит относно дейностите по интереси като начин за формиране на ценности в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”.

Презентация с обобщение на най-успешните практики от изминалата година направи директорът на ОУ „Пенчо Славейков” Екатерина Делинова. Това й донесе първото място в категория “Извънкласни и извънучилищни дейности 1-12 клас”. Тя представи картинен речник, изработен от деца за деца с теми по гражданско образование и инсталация с проекти за Левски, изготвени от учениците по повод годишнина от обесването на Апостола. Изложба с рисунки на наградени ученици, съпътстваха представянето на най-голямото основно училище в пловдивския квартал „Столипиново”. Отборът на училището, което участва с 8 презентации, получи като награда и кафемашина. Същата награда бе връчена и на директрота Екатерина Делинова за презентацията си “Гражданско възпитание и образование на ученици от 100% малцинствен произход в извънкласните и извънучилиучилищни дейности”.

С доклад за успешни практики във форума участва и ОУ „Гео Милев”, където учениците също са от малцинствата.

Форумът с провежда под патронажа на МОН и е заключителна част от конкурс, организиран по идея на СБУ, който тази година бе на тема „Гражданското образование – формиране на ценностни нагласи у младото поколение“. Участниците се включиха и в кръгла маса: „Възпитание, превенция и анимация чрез изкуство“, в творческите работилници „Да играем „Боче“ и „Хайде на хорото“.

Кулминация на събитието бе церемонията по награждаването на отличените, в която участва и министърът на образованието Красимир Вълчев.