SAVEH20 се реализира по програма „Еразъм+“

Как STEAM образованието може да развива критично мислене и да повишава информираността относно опасността от недостиг на ресурси, и по-конкретно на питейна вода. Това обсъждаха учени и експерти от Гърция, Кипър и България на работна среща, на която обсъдиха напредъка по проект „Спасяване на нашата вода“ (SaveH20). Той се реализира по програма „Еразъм +“.

Домакин на дискусията бе ОУ „Елин Пелин“, но специалистите се събраха  в кметството на район „Западен“, тъй като училищната сграда е в ремонт. Участие взеха партньорите от Интерпроджектс  – България,  Егейски университет – Гърция, Православна академия на остров Крит, фирми EUFORA от Гърция, EUROCY INNOVATIONS от Кипър, както и общински детски център „KEPEA“ от остров Сирос.

В обръщението си към участниците в проекта кметът на район „Западен“ Тони Стойчева постави акцент върху активната работа по осигуряването на повече зелени площи – на местно, национално и европейско ниво. Тя увери представителите на различните организации, че това е началото на едно бъдещо сътрудничество за подпомагане на зеленото и иновативно развитие, съвместно с образователните институции и бизнеса.

Целевата група на проекта са учители и ученици от училищата и общинските детски центрове в Гърция, България и Кипър.

Дейностите се фокусират върху проблема с недостига на вода, като се използват образователни модули в рамките на STEAM (наука, технологии, инженеринг, изкуство и математика), които са подходящи за основното образование. Чрез тези модули и програми партньорите по проекта SAVEH2O се стремят да повишат осведомеността по темата и да насърчат диалога, критичното мислене и активното участие сред деца и ученици. На финала ще бъдат предложени забавни и ангажиращи учебни програми, адаптирани за деца от ранна училищна възраст.

Към стандартния дидактически план на учителя ще се включат демонстрационни видеоклипове или онлайн игри, които да подпомагат учебния процес. По този начин ще се насърчи развитието на умения по екология и опазване на околната среда, ще се предоставят и необходимите ресурси за обучение за учителите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.