ОУ “Екзарх Антим I” стана част от световното семейство на Гугъл референтните училища. За да бъде едно училище референтно, означава да използва по иновативен начин технологиите в образователния процес на 21 век. Световният гигант официално потвърди, че пловдивското учебно заведение отговаря на високите стандарти за обучение, активна употреба на облачните платформи и прилагане на дигитални технологии.

„Осъзнатото търсене на платформа, която е лесна за научаване, прилагане и интегриране в училище за процесите на преподаване, учене и администриране, и успоредно с това е безопасно и защитено пространство за работа навсякъде по всяко време, са само част от причините, поради които започнахме да внедряваме още през 2017 година инструментите на Google Workspace за образованието. Поетапно учителите бяха обучени да работят с инструментитена платформата и стимулирани да повишат дигиталните си компетентности чрез сертифициране за Google Certified Educators Level 1, Google Certified Educators Level 2 и Google Certified Trainer“, пояснява директорът Катерина Василева.

Google Workspace и Google технологията намират място както в административния, така и в учебния процес и физическата среда. Инструментите за образованието се прилагат за съвместна работа, сътрудничество и споделяне на различни типове файлове; за структуриране на данни и информации в екипни дискове със зададени различни достъпи на потребителите да преглеждат, коментират и редактират; за планиране на събития и срещи чрез синхронизиране и споделяне на календарите в Google; за бърза комуникация чрез  Google групи и анкетни проучвания.

В учебния процес инструментите се използват за преподаване и учене; за съвместно преподаване; за оценяване на постиженията на учениците и за обратна връзка; за групови задания чрез сътрудничество, решаване на проблеми и вземане на решения; за развиване на знания и практически умения.

„В сградата на училището има отделна wi-fi интернет мрежа за учениците с ограничен достъп.  Осигуряването на устройства Acer Chromebook позволява прилагането на модела 1:1 в ежедневните учебни часове. Базирана в облака, информацията е сигурна и структурирана на едно място. Потребителите имат 24/7 достъп до всичките си файлове и имейли от всеки компютър, смартфон или таблет, което дава неограничени възможности за сътрудничество, работа по групи и екипи и спестява време, усилия и средства. Обучението е достъпно навсякъде по всяко време“, добавя още Катерина Василева.

В желанието си да сподели своя опит и да подкрепи други училища при смисленото внедряване на технологиите в администрирането, преподаването и ученето, както и да има достъп до новите продукти на Google, ОУ “Екзарх Антим I” кандидатства за референтно училище.

Припомняме, че през юни 2019 година ЕГ „Иван Вазов“ стана първото референтно училище не само у нас, но и на Балканите. В края на миналата година към семейството се присъединиха още три пловдивски училища – ПГ по хранителни технологии и техника, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Яне Сандански“.