Присъствено остават децата от 1 до 4 клас, първи онлайн минават 7, 10 и 12 клас, обявиха от Областния оперативен щаб

Учениците от 5 до 12 клас на всички училища от Пловдивска област преминават в ОРЕС на ротационен принцип от 7 февруари. Решението на Областния оперативен щаб бе обявено преди минути от губернатора Йордан Иванов. Присъствено остава обучението само за децата от начален етап – 1-4 клас. Учениците от 7, 10 и 12 клас, които преди междусрочната ваканция бяха в клас, от понеделник преминават в онлайн режим. Ротацията ще е седмична. Мерките се въвеждат до преустановяването им.

Началникът на Регионалното управление на образованието Атноанета Пакова заяви, че тестове са осигурени за всички ученици от областта за изследванията на 7 и на 14 февруари. Миналата седмица РУО е получило 68 000 броя. Уверението на МОН е, че следващата седмица ще пристигнат двойно повече тестове за Пловдив и региона – 136 000, за да се обезпечи нормалният учебен процес.

“Очакваме в понеделник да няма заболели учители, колкото преди ваканцията, въпреки че директорите имат готовност да осигурят заместници”, каза Пакова. На въпрос за броя на учениците, чиито родители са подали молби за обучение в електронна среда, тя заяви, че той е динамичен и зависи от епидемичната обстановка.

Щабът ще заседава в края на следващата седмица, когато се очаква областта да се върне към етап 2.

“Ситуацията в болниците се нормализира. Заболеваемостта към днешна дата e 1831 на 100 000 души население на 14-дневна база. Заетостта на болничните легла при неусложнените случаи е 55%, а на интензивните е под 50 на сто. 61 459 са поставените бустерни дози в региона”, каза директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.

“Пловдивска област се намира в етап 3 от Националния план за справяне с пандемията. Наблюдава се положителна тенденция към рязко понижение на заболеваемостта сред учениците от 25% на 5% в шестте общини, където бяха въведени мерки”, посочи областният управител Йордан Иванов.