Архивни черно-бели кадри на ученически духов оркестър, класни стаи с черни дъски и подредени в строга редица дървени чинове, на стиснали букет в ръка учители пред школския праг. Снимките отвеждат назад във времето, за да припомнят първите години от създаването на СУ “Св. св. Кирил и Методий“, което тази година закръгля 50.

За тях разказва първият епизод от юбилейния филм “От черната дъска до хромбука”, чиито автори са настоящи преподаватели от училището. Водени от директора Таня Николова, четвъртокласници попадат в архива, където намират летописната книга и се отправят на пътешествие в далечната 1971 година, когато тогавашният пловдивски кмет Диран Парикян лисва менчето, „за да върви по вода на новото училище“ и му подарява първото знаме. За изработването на петте части на филма са използвани снимки, видео материали и автентични текстове от архивите на училището, така че да бъдат отразени духът и стилът на всяко десетилетие.

„Заедно с децата разлистихме старите албуми, за да разберат какво е било училището във времето, когато техните баби и дядовци са били ученици, за да осъзнаят, че всяко настояще е обосновано от миналото. Попитаха защо са се обръщали към учителите с „другарко“, какви са били правилата някога, разгледахме общите и различните неща, като свързахме днешните и тогавашните ученици и учители“, разказва директорът Таня Николова.

Създаването на филма е плод на усилията на целия училищен екип, като идеята, режисурата, заснемането, техническото и художественото изпълнение са на Марин Вулджев – учител по практика в специалност “Рекламна графика”, хореографа Боян Алексиев – учител по практика в специалност “Български танци” и на директора Таня Николова.

Първата част ще бъде показана на 20 януари в YouTube канала и в сайта на училището https://ecoschoolplovdiv.bg/. Останалите ще се излъчват последователно на Фейсбук страниците на СУ “Св. св. Кирил и Методий”, на професия “Дизайнер” и на професия “Танцьор”. Целият филм за историята на училището ще бъде излъчен на 11 май в Драматичен театър – Пловдив, където  ще се състои тържествен спектакъл по случай юбилея.

Месеците преди това ще бъдат белязани с практически конференции, конкурси и състезания, представителни изяви, Дни на отворените врати.

СУ “Св. св. Кирил и Методий” е иновативно и Гугъл референтно училище. Обучението в начален етап от I до IV клас се извършва в модерна среда по метода на Монтесори. В прогимназиален етап от V до VII клас училището залага на проектно базирано обучение, разширена подготовка по математика, български език и литература, хореография и изобразително изкуство. ….паралелки работят по метода 1:1, т.е. с персонален компютър (хромбук). В гимназиален етап учебното заведение се е специализирало в професионалното обучение от направление „Изкуства“ с утвърдили се вече две професии –  “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика”, и “Танцьор”, специалност “Български танци”.