Трима министри се упражняваха на гърба на просветната система, фондация „Световен образователен форум” стъпи в Пловдив

images

Ще продължавам да уча столиците, за да не остана прост. Спомняте ли си тази крилата фраза на 12-годишния Митко от ромското гето в Кричим, който се превърна в истинска сензация след видео в социалните мрежи. Многознайкото доби национална известност със завидните си знания по география, назовавайки безпогрешно всички световни столици. Напористият кричимски „професор” призна обаче в студиото на „Всяка неделя”, че другите го наричали дивак, защото много знае. Какво знае всъщност Митко лъсна от въпросите на водещия Кеворк Кеворкян. Малкият запъна кой е Левски, обясняваше за футболния отбор, за Гонзо, но му беше нужно време да се сети за Апостола. Петокласникът обаче тържествено обеща да продъжава да се образова. Макар до април тази година да не бе напускал кричимската ромска махала, хлапакът ясно си е дал сметка, че има ли нещо, което може да го измъкне от калта, то това е знанието.

И ако клишета от рода на „детето – център на образователния процес” у нас не бяха просто изтъркани от употреба фрази, а наистина се работеше в посока на равен достъп до образование, то Митко не само щеше да знае кой е Левски,  но можеше вече да е завоювал отличие по география. Давам си сметка, че вероятно има сериозни проблеми с граматиката, но една от причините се крие именно в недостатъците на просветната ни система. Защото училищата в периферията отстъпват по качество и материална база на тези в големия град.  Ако имаш амбицизни родители, които да те пратят в по-доброто училище –  то ти си късметлия, но какво правят децата в малките населени места. После се изненадваме защо сме на опашката на тестовете по функционална грамотност и на другите международни изследвания на PISA. Защото не учим децата на това, което световните тестове проверяват. Да, има училища единици, които ни отсрамват и чиито резултати са съпоставими с държавите на по-челните места в класацията, но това са няколкостотин българчета. При това отсяти след изпит, с които се работи целенасочено и които, да си го кажем право, залагат здраво на подготовката си извън класната стая. Кой амбициозен гимназист не разчита на самоподготовка, ако си е поставил за цел да успее?

Крайно време е просветната система у нас да заговори за достигнат стандарт. Но от години насам като че не случваме на просветен министър с ясна визия за реформа. Само за тази година сменихме трима – Анелия Клисарова, Румяна Коларова, а сега е на ход Тодор Танев. Все хора от висшето образование, което също си чака закона. Нищо лошо, но средното спешно се нуждае от кардинална промяна. Още в първите дни на мандата настоящият министър  вкара Закона за училищното образование в НС, което е похвално, но червените скочиха и внесоха друг. Дано пак не си играем на котка и мишка и не започнем поредицата безсмислени дебати, които се точат вече осма година, и си оставяме с говорилнята. Утехата е, че поне професионалното образование се сдоби със Закон, макар и в последните дни на кабинета Орешарски. Въпреки че на практика той не работи в пълнота, тъй като още се чакат наредбите. Тествахме  дуалната система и валидирането на знания, но все още зрее пропаст между търсенето на пазара, приема, който залагат гимназиите, и интереса на ученици и родители.

Политическият чадър се отвори и при последните конкурси за училищни директори в Пловдив през януари на изминалата година. Битката за едно от най-елитните училища в Пловдив не бе решена на първи тур, затова се наложи и втори рунд през юли, когато, очаквано, на ръководния пост се оказа червеният общински съветник Николай Радев. БСП активистката Екатерина Делинова оглави най-голямото основно училище под тепетата – “Пенчо Славейков”. Не достигна кураж на колектива да се пребори с избора, както това се случи преди време с ексдиректорката Стоименка Георгиева. Другият скандален избор бе за ОУ “Неофит Рилски” в Ягодово. Там бе предпочетена Анна Иванова, въпреки че навремето е била уволнена дисциплинарно за нарушения именно в това училище. Въпреки това тя бе допусната до участие в конкурса, тъй като едногодишният срок от наказанието изтекъл. Иванова обжалва наказанието си, но загуби делата. Въпреки проженията, и този колектив бе принуден да се примири с избора.

Вятърът на промяната не подмина и Регионалния инспекторат по образованието.  Върховният административен съд върна на шефския стол ексначалника Иванка Киркова.  Това се случи, след като министерството вече бе обявило конкурс за длъжността и допуснало до участие одобрените кандидати. Въпреки това обаче надпреварата бе отменена в навечерието на 15 септември, а дали ще има ново състезание ще покаже новата 2015 година.

През тази година Пловдив може да се похвали с директор на годината в лицето на Мария Гайдарова от ОУ „Райна Княгиня”. Други изявени директори пък се окичиха с националната награда „Неофит Рилски”. Професионалните умения, постижения и лични качества на Гайдарова я изстреляха до председател на фондация „Световен образователен форум България”. Фондацията вече е официално регистрирана у нас, и то със седалище Пловдив, чиято цел е достъп до образование на възможно най-високо ниво за всички деца на възраст до 18 години. Организацията е част от структурата „Световен образователен форум”, основан в Торонто през 2011 година, и основната й задача е равният достъп до образование. Фондацията има членове по цял свят и цели изграждане на международна мрежа от училища, които да обменят опит и добри практики, да повлиява на взимането на решения на национално ниво.

На световно признание през тази година се радваха и ученици. Петър Гайдаров и Мирослав Маринов от ОМГ бяха обявени съответно за математик номер 1 на Европа и за математическата звезда на Азия. Петър си завоюва правото да присъства и на церемонията по връчването на тазгодишните Нобелови награди. Лидия Иванова от ЕГ „Иван Вазов” пък влезе в Топ 10 на най-добрите по руски език в света.
Докато просветното министерство се чуди как да мотивира младите хора да избират учителската професия,  “Заедно в час” трудно отсява стотиците кандидати. Целта е привличане и обучение на амбициозни младежи, които да станат новите модерни лидери в класната стая. Мисията на програмата, финансирана от фондация “Америка за България”, е да подкрепи деца с нисък социален статус и да докаже, че са способни да постигнат отлични резултати. Целите на проекта, който се реализира от пет години у нас, са две – да даде възможност на млади професионалисти да усъвършенстват себе си и едновременно с това да допринесат за развитие на родното образование.

През настоящата учебна година 8 училища от Пловдивско са партньори на “Заедно в час”. За първи път в класната стая влизат двама преподаватели по английски в професионалната гимназия по механотехника и още толкова в основното училище в Дълго поле, които ще преподават чужд език, история и география. За втора година с преподаватели на програмата ще работят основните училища в Житница, Караджово, Клисура и Христо Даново, както и ОУ “Райно Попович” в Карлово. Професионалната гимназия по икономика в Клисура също е взела учител по английски.

За да стигнат до класната стая обаче, кандидатите минават изключително сериозна пресявка на няколко етапа. От 1200 кандидати, подали документи през миналата учебна година, едва 8% са преминали трите кръга на подбор и са получили оферта за работа. Повечето са успешно дипломирани в задгранични университети. Тази учебна година учителите на “Заедно в час” са общо 90 за цялата страна и са разпределени в 47 училища. Целта е броят на новите всяка година да стига 200, за да бъде преодоляна функционалната неграмотност.

Кога ли ще отчетем същия наплив и по каналния ред на системата. Може би когато учителите преминават  интензивни обученя от рода на “Преподавай като лидер”, за да развиват умения как да вдъхновяват и да мотивират учениците, да тестват уменията си в лятна академия,а заплатат им да е четирицифрена сума.