Книга за всеки – от пътешествията на барон Мюнхаузен, през енциклопедии и томчета за домашни любимци, до приказките на Светослав Минков. Десетки цветни издания, донесени от ученици, оформят новия библиотечен път на СУ “Паисий Хилендарски”, който бе открит днес в централното фоайе на училището. Той е реализиран по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул “Библиотеки”.

Директорът Ирена Душкова преряза символично лентата и се обърна към учениците с думите, че книгите са източник на знание и вдъхновение и една личност израства, само когато чете. “Книгите са онзи мост, който предава унаследения опит на общността и  семейството”, каза Душкова и благодари на всички участници в акцията “Подари книга”.

Първокласничката Ния Демирова препоръча книжките за Франклин, защото той е положителен герой и иска децата да се научат на много неща. Владимир Христов от 2 а клас донесъл от вкъщи книжки, свързани с безопасността на движението и с въздушния транспорт. Ивета Петрова от 4 клас избрала за библиотечния кът „Малкият принц“, защото „се случват магични неща, а героите са любопитни и мъдри“. „Препоръчвам да прочетете книгата „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен“, тя е интересна и забавна, има много илюстрациии. Лесно се чете, аз успях за две седмици“, казва Аглая Паунова от 4 г клас. Съученичката й Сияна Русенова похвали приказкие на Светослав Минков, които вече са на рафтовете в новия читателски кът.

Общо дарените книги до този момент са 151, като всеки ден броят им се увеличава, отбеляза Душкова и добави, че пространството ще бъде изпълнено с много дейности, които имат за цел да провокират любовта към четенето.

Проектът е на стойност 6 000 лева, с които са закупени мебели, книги, осигурени са читателски карти за НБ “Иван Вазов”, отделени са средства за провеждане на срещи с поети и писатели, отбелязване на годишнини, свързани с литературната история. Предстои в двора на училището да бъде поставена и къщичка за книги.