С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, които ще тръгнат от 17 март, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

От понеделник Министерството на образованието започва поетапно въвеждане на електронно обучение за учениците, съобщи министър Красимир Вълчев.

„Нашите очаквания са още в понеделник да започнем с над 90% от учениците, в сряда да достигнем над 95%. Като имаме предвид, че ежедневната средна посещаемост е под 90 процента, това би било добър успех“, каза той.

Той отбеляза, че в последните дни е направено много за въвеждането на системата на обучението на учениците в електронна среда. Голяма част от платформите позволяват да има обучение във виртуални класни стаи, но това няма как да стане още от 16 март.

И сега в училищното образование има разнообразие от платформи за електронно образование и за дигитални уроци, има електронни дневници, поясни министърът.

„Не говорим за часове от учебния план, в реално време. Говорим за обучение в електронна среда, което в началния си вариант първоначалният период ще бъде за самоподготовка , затвърждаване на материал, упражнения с цел да нямаме загуба през това време. Това ще бъде своеобразно компенсаторно обучение за това, че и през последните седмици ние имахме грипни ваканции“, добави министър Вълчев.

Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет. Не може да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето, заяви министърът.

Решено е учениците да ползват платформата Microsoft Teams и са създадени 800 000 профила за всички ученици и учители.

„Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уебинари, видео връзки, каза още министърът и отбеляза, че двете издателствата „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от 1 до 10 клас“.

За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика, каза министърът.

С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, те ще тръгнат още от вторник, 17 март. Ще въведем механизъм, при който ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден, каза още Вълчев.

Той добави, че е контактувал с министрите на образованието на ЕС и в момента почти няма страна, която твърдо да е решила да удължава учебната година, да променя дати на изпити, това е въпрос, по който ще се коментира с висшите училища.