Възстановява се режимът на обучение отпреди 22 март, разрешават практическите занятия, индивидуални изпити и дейности, дуалната система, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Няма да отменят НВО

Децата от начален етап, учениците от седмите, осмите и десетите класове се връщат в училище от 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на днешния брифинг на националния оперативен щаб. Възстановява се режимът на обучение по графика отпреди 22 март.

От 26 април присъствено ще се обучават учениците от петите и деветите класове, както и зрелостниците. Те ще бъдат в класните стаи до 14 май. Тогава приключва учебната година за абитуриентите.

Обучение на място за всички е разрешено за учебните заведения, в които има по една паралелка във випуск. Както беше при предишния график.  Допускат се практическите занятия, индивидуални изпити и дейности, както и дуално обучение. Индивидуално ще се работи и с децата със СОП.

Министър Вълчев уточни, че графикът влиза в сила, ако епидемичната ситуация позволява и не бъдат наложени нови ограничителни мерки. Според предварителните разчети в клас от 17 май ще бъдат учениците от 6., 7. и 11. клас.

Випуските, които при редуване не попадат в графика за приъствено обучение, продължават да учат в електронна среда от разстояние.

Възстановяват се и практическите занятия във висшите училища. Дискутира се отварянето на езиковите центрове, но на този етап няма решение, тъй като става дума за взаимодействие на деца от различни училища.

По думите на просветния министър ваксините имат ефект и благодарение на тях има шанс за възстановяване на учебния процес в края на тази учебна година. Към момента 500 са учителите и персонал, заразени с COVID-19, което е много по-малко от ноември и декември, когато имаше пикови стойности. 26% са ваксинираните.

“Със здравния министър правим допълнително списъци за още желаещи учители да се ваксинират. Ние сме от тези 20% държави, които са извели учителите като приоритетна група във ваксинационния план, за да върнем присъствения процес, докато нещата се нормализират”, коментира още министърът на образованието. Преди дни са направени срещи със синдикатите и Съвета на ректорите, откъдето са изявили желание да продължи записването за имунизация.

Относно исканията за отмяна на националните външни оценявания, министър Вълчев бе категоричен: “Целта на образованието е да направим децата знаещи и можещи. Не трябва да отменяме изпитите. Трябва да имаме разум за обществения интерес. Общественият интерес е децата да положат усилия и да учат, за да бъдат знаещи и можещи. Ако някой поиска да отменим данъците, това означава ли, че трябва да го направим. Утре ще поискат да отменим и отсъствията. Правим крачка към мерене на функционалност на знанията. Това означава, че повечето от въпросите в тестовете ще изискват осмисляне, интелигентност, свързването на знания, а не заучаване. Целта на НВО не е да сакнкционираме, а да се зазе обективна оценка за знанията и пропуските”.