В ОУ "Райна Княгиня" днес бяха тестувани 23-ма педагози.

Взимането на проби се извършва от медицинските сестри в учебните заведения

В ОУ “Райна Княгиня” днес бяха тестувани 23-ма педагози.

Пловдив е първият град в страната, в който започна изследване на учителите за COVID-19 с бързи антигенни тестове. От днес в рамките на две седмици ще бъдат тествани 3 000 учители от общо 52 общински училища, както и преподавателите от професионалните гимназии. Антигенните тестове са безплатни и доброволни за педагогическия персонал.

Организацията е направена от Община Пловдив и районните администрации със съдействието на РЗИ. Вчера школските медсестри трябваше да се явят да получат тестовете в ДКЦ-то, в чийто район попада съответното училище.

С цел надеждност на резултатите вчера бе извършено обучение на всички медицински специалисти, работещи в  здравните кабинети в училищата. Здравни инспектори са направили демонстрация на начина на вземане на пробата и извършване на теста. При изследването се взима назофарингеален секрет и резултатът излиза в рамките на минути.

В държавните училища тестването пак ще се извършва от медицинския персонал, но организацията там се прави от РЗИ. Медсестри има във всички учебни заведения в Пловдив.

Засега тестовете се правят само на педагогическия персонал, без непедагогическия. Не са включени детските градини. В случай на положителен антигенен тест информацията ще се подава здравната инспекция, откъдето ще дават инструкции дали следва да се направи и PCR.