Четири пъти е нараснал броят на учениците, поставени под карантина, отчете служебният министър на образованието

Към момента има 515 паралелки, които са в дистанционно обучение в страната, както и 24 карантинирани групи в детските градини. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по БНТ.

Най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана. От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти са се увеличили карантинираните ученици. Габрово вече влезе в тъмночервената зона и там училищата преминават на ротационен принцип на обучение. В клас остават да учат през тази седмица учениците от 1 до 4 клас, както и учениците от 7, 8 и 12 клас. 5, 6, 9, 10 и 11 клас ще се обучават от разстояние в електронна среда, а през следващата седмица ще са обратно в училище.

В Пловдивска област са регистирани 22 нови положителни случая в 18 учебни заведения. Позитивни тестове има и в три детски градини и ясли, като всички контактни са поставени под карантина, съобщават от РЗИ.

„Вижда се много голяма динамика в градовете при разпространението на COVID-19. Дълбоко убеден съм, че в населените места и в училищата, в които се спазват мерките, ще се учи на място, а там, където не се спазват мерките, ще се разболяват и ще минават онлайн“, отбеляза образователният министър.

Той съобщи, че има решение за родителите, които ще останат с децата си до 14 години вкъщи, и ако си вземат неплатен отпуск, да могат да кандидатстват по програма към Министерството на труда и социалната политика. За едно дете, останало вкъщи в дистанционно обучение, родителите ще получават една минимална работна заплата, а за две деца – заплата и половина.

От началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. През август увеличението е било с около 10%, докато сега има задържане.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.