Изчел съм първите четири тома на „Хари Потър” и вярвам в силата на приятелството, сподели петокласник от Лятната читалня край фонтаните

89 деца от една до седем години са станали читатели на Детския отдел на НБ „Иван Вазов” от началото на януари до момента. За сравнение, през същия период на предходната те са били наполовина.

„Най-радостното е, че имаме няколко хлапета, които са само на годинка, но се водят наши читатели, независимо, че сме взели и данните на родителите. Важното е, че много млади хора възпитават децата си от най-ранна възраст да обичат книгите и изграждат навици”, казва директорът на Детския отдел Васка Тонова. Миналата седмица две майки разказали как децата им сутрин не искат в парка, а в библиотеката. Най-малкият от тях – Валери, бил само на две, но вече така добре се ориентирал, че сам събувал обувките и се настанявал удобно в къта за четене.

Статистиката сочи, че от началото на годината читателски картон са си извадили 620 деца. Сега обаче библиотекарите очакват наплив, тъй като през ваканцията на месец средно по 30-40 деца изявявали желание да се запишат.

Десетки деца дойдоха тази сутрин край Пеещите фонтани, за да се включат в Лятната читалня на открито. За седма поредна година Центърът за работа с доброволци към Детския отдел на НБ „Иван Вазов”, сдружение „Писалка и перо” и „Лайънс клуб Филипополис” инициират забавно четене и игри в Цар-Симеоновата градина. За малчуганите са подготвени много езикови игри, викторини, предизвикателства, а всяко дете, което чете два часа, печели награда от фирма „Барт“.

Сред първите, които дойдоха да си потърсят интересни четива, бе 5-класникът Людмил Йорданов. Тъй като нямаше фантастика, той заложи на приказките на Шарл Перо. Момчето от СУ “Патриарх Евтимий” се похвали, че е прочело цели четири тома от поредицата за Хари Потър, независимо, че са обемни. Обожава историите за малкия магьосник от Хогуортс и вярва в силата на приятелството.

Първолак от СУ „Софроний Врачански” бе дошъл чак от ЖР „Тракия”, за да срича книгите от летния списък. Тъй като вкъщи било доста скучно да се чете сам, с по-големи съседски деца и майките им решили да съчетаят полезното с приятното край фонтаните.

Хлапетата ще имат възможност да четат, да играят и да се забавляват през цялата ваканция в обновения двор на Детския отдел на библиотеката, който ще бъде отворен за тях.

„Идеята ни е да ги накараме да вярват, че четенето е удоволствие, а не задължение. Но зависи от нагласите, които родителите са създали”, обяснява Васка Тонова. Най-трудна за разбиране от задължителната за училище литература категорично е „Под игото”. Децата осъзнавали, че това е роман, който задължително трябва да се прочете, но много от думите им звучали твърде архаично и неразбираемо. Затова търсели спасение в краткия вариант.