Литературно-музикална разходка по стъпките на фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ направиха ученици от СУ „Любен Каравелов“ на интердисциплинарен урок на „Европейски мостове“

„Те са по-значителни и от къщите и по-свещени от храмовете, защото са по-достъпни. Принадлежащи към всички и към всеки еднакви, полезни, построени винаги обмислено там, където се кръстосват най-много човешки нужди…Така невред по света, където се озове или спре, моята мисъл среща верни и смълчани мостове като израз на вечното и на вечно ненаситното човешко желание да свърже, да примири и спои всичко, което се появи пред дъха му, пред очите и краката му, за да няма деление, ненавист и раздяла“.

С този цитат от „Мостове“ на нобеловия лауреат Иво Андрич, видял, прозрял и описал всичко не само в родния си край, а и на Балканите, дадоха начало на интердисциплинарния си урок на тема „Европейски мостове“ учениците от СУ „Любен Каравелов“. Замисълът на литературно-музикалната разходка, съпроводена и с мултимедийни презентации, бе да върви по стъпките на фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ към училището, покорил не само родните, но и множество чужди сцени, верен на мисията си да популяризира българския фолклор.

Идеята за мостовете откриваме и при Кольо Фичето, казаха водещите Кристина и Мария от 11 клас и стартираха пътешествието, тръгвайки от Балканите, до Унгария, Австрия, Чехия, Полша, Германия, Италия, Испания, Франция.

След като изпълниха химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, учениците се отправиха към Будапеща с чардаш и цитати на Петьофи и изсвириха на пиано „Унгарски танц“ на Брамс на четири ръце. Във Виена ансамбълът е бил посланик на българския фолклор в конгресния център „Пирамида“, а в Прага е гастролирал още през 2012 г., припомниха водещите, след като изброиха забележителните имена от музиката и литературата на двете столици. „Прелюд“ на Шопен прозвуча по време на „спирка“ Варшава в изпълнение на 11-класничката Александра, а народният хор представи полската песен „Танцуй, танцуй“. Цитати от „Римски елегии“ на Гьоте бяха прочетени при „престоя“ в италианската столица, а когато дойде ред на Мадрид, на сцената се появиха феерии в червени рокли, за да омаят зрителите с испански танц.

Следващата поред спирка бе Страсбург, за да разкаже Аделина за пътуването на младшите посланици на Европейския парламент от училището през юни миналата година. “Прекрасно е, че днес можем да пътуваме свободно и да си представяме свят без граници“, каза тя, след което на мултимедията се завъртя вечният хит на „Бийтълс“ – „Imagine“.

Александра се включи в урока със своята история за Брюксел, където се озовала като участник в Националния съвет на децата, за да наблюдава две заседания на европейския съвет. Срещнала се с връстници от различни държави, за да дискутират правата на децата.

Стихотворението на Джон Дън „Никой човек не е остров“ в превод на Александър Шурбанов прозвуча на английски и български, а участието на ансамбъла в международния фестивал „Звездите на Париж“ и темата за завръщането сложиха финал на урока.

„Благодаря на съдбата да работя в тази вдъхновяваща общност“, обърна се към ученици, колеги и гости преподавателят по литература Роза Балтова. А директорът Славка Щерева благодари на всички учители, взели участие в подготовката на урока, представил талантливите ученици като посланици на България по света, които се завръщат горди от изпълнената мисия да представят фолклорното ни богатство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.