От днес влизат в сила редица облекчения в противоепидемичните мерки у нас и изисквания за предоставяне на зелен сертификат. Основно това засяга големите търговски центрове и моловете, фитнес залите, школите за танцово изкуство и други. Новата заповед дава възможност на ръководителя на обекта/организатора на мероприятието да прецени дали ще изисква зелен сертификат на посетителите или не. Той обаче остава задължителен за персонала.

Допуска се посещението до 12 деца при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни и центрове за подкрепа на личностно развитие и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Разрешено е провеждането на конгресно-конферентни събития, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други групови мероприятия – музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи.

По пренецка ще се изисква зелен сертификат при посещения на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления,концерти и други сценични прояви на закрито.

Това се отнася и за посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, СПА центрове, както за игралните зали и заведенията за хранене и развлечения.

Разрешава се провеждането на организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната.

Преди дни властите представиха план за поетапно разхлабване на мерките у нас при благоприятна COVID обстановка. Ето какво предвижда планът в първата от трите стъпки:

-Присъственото обучение в училищата продължава при прилагане на изискването за изследване срещу COVID-19 един път седмично с бързи антигенни тестове при ученици, педагогически и непедагогически персонал.

-Допускане на присъствено обучение във висшите училища при 50% заетост на помещенията при лекционни упражнения и 50% от групите в една смяна при практически упражнения, без изискване за зелен сертификат или на 100 % при изискване на зелен сертификат.

-Провеждане на граничен здравен контрол на определените за целта ГКПП и прилагане на здравни изисквания за влизане в страната, съобразно цветовите зони на риск (зелена, оранжева, червена, тъмночервена).

Задължително остава носенето на защитна маска за лице на закрити обществени места, в т.ч. в училища и във висши училища и на открито при струпване.

Остава и препоръката за дистанционна работа на до 50% от персонала, при възможност.

Задължителната карантина за заразените и контактните им лица също остава в сила.