Close-up medical syringe with a vaccine.

Около 20 на сто са изявили желание да се имунизират срещу коронавирус, очакванията на МОН са броят им да стигне поне 35 000

От днес започва изготвянето на списъците за ваксиниране на учителите, обяви министър Красимир Вълчев по време на посещението си в столичното ОУ „Георги Бенковски“. До края на седмицата те ще са готови, а очакването му е имунизация срещу коронавирус да пожелаят около 35 000 педогози от общо 90 000 заети в системата педагогически специалисти – директори, заместник-директори, логопеди, учители, психолози, педагогически съветници и др. Това е повече от деклариралите желание в средата на декември 20%.

„Нормално е да има ръст, защото вече има повече информация. Трябва по-малко да се боим от ваксината, отколкото от коронавируса“, каза Вълчев. И добави, че ваксините и науката са спасили милиарди човешки животи. Министърът даде пример с коварната едра шарка и подчерта, че 2-3 млн. души годишно се спасяват благодарение на ваксините от хепатит Б, тетанус, морбили, туберкулоза.

Вероятно поставянето на ваксините за учителската гилдия, която е във втората фаза на националния план, ще започне с по-възрастните. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов тя ще стартира до седмица-две. Броят  на имунизираните и принципът тепърва ще се уточняват със здравните власти, като ще бъдат обсъдени и на Отраслов съвет с работодателите и синдикатите.