21681_9

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност двамата професори от Университета по хранителни технологии, уличени в подкуп.

Симеон Василев и Николай Банков бяха задържани в понеделник по сигнал на студенти. След 72 часа в ареста, те бяха освободени срещу парична гаранция от по 5000 лева.

“С чиста съвест ще кажа, че никога не съм си позволявал, даже и на този човек, който зависи от мен, да намекна, че трябва да ми даде дар. 42 години преподавам, провел съм 15 000 изпитни процедури”, заяви в съда проф. Симеон Василев – ръководител катедра “Техническа механика и машинознание” и председател на Съюза на учените в Пловдив.

Василев е обвинен, че е поискал 650 лева от студент, за да му даде два изпита – по предметите „Механика – втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без те изобщо да са проведени. Защитникът на професора – адвокат Йордан Давчев, обясни, че въпросният студент Боян Атанасов е искал да си купи изпита, отишъл е при посредник и попитал дали може да му го уреди.

Image_6236211_126

“Искам да остана на поста си, за да изчистя името си”, заяви в съдебната зала проф. Николай Банков, който оглавява катедрата по електротехника във вуза. Срещу него е повдигнато обвинение, че е поискал 600 лева , но от двама студенти, за да вземат успешно изпита по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“. Той трябвало да напише в студентските им книжки и изпитните протоколи, че са взели изпитите с положителна оценка.

Според магистратите, ако останат на работа, двамата професори могат да повлияят на свидетелите, които предстои да бъдат разпитани по образуваното досъдебно производство.