865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741314ba5a7af4f3c68461474f0d4c43a37

Пловдивският Апелативен съд  потвърди решението на Окръжен съд за отстраняване от длъжност на проф. Симеон Василев и проф. Николай Банков от Университета за хранителни технологии. Двамата са обвинени в искане и получаване на пари от студенти за отбелязване на успешно взет изпит. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

И двамата професори отричат обвиненията. Според защитата на проф. Василев прекалено много посредници има наоколо и нищо не им пречи да се позовават на известни имена.

Проф. Василев се оплака, че над него е оказан натиск от страна на прокуратурата под влияние на негови колеги конкуренти.

Двамата бяха задържани на 16 май след жалба на студенти.

Срещу Василев беше предявено обвинение за престъпление за това, че в периода от 11 до 15 май 2017 година, в качеството си на длъжностно лице – преподавател в УХТ,  в съучастие с двама помагачи, поискал парична сума от 600 лева, за да постави положителни оценки върху изпитните работи на студент и да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети „Механика – втора част“ и „Съпротивление на материалите“.

Срещу Банков беше предявено обвинение, че в съучастие с един помагач е поискал парична сума от 600 лева, за да проведе изпит след предварително предоставени задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху работите на двама студенти и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по учебната дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.

На 19 май професорите бяха освободени от ареста срещу 5 000 лева гаранция. Двамата бяха задържани при полицейска акция на 15 май.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.