С допълнителните общински средства ще бъдат надградени функционалностите на инструментите, използвани в обучението 1:1

20 461 лева ще бъдат отпуснати на четирите пловдивски Гугъл референтни училища, които прилагат метода 1:1. С допълнителните средства ще се осигури дофинансиране във връзка с надграждане на функционалности на инструментите, използвани в учебния процес, при който всеки ученик и учител имат свое електронно устройство и персонален акаунт. Предложението на кмета Здравко Димитров ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 7 декември.

ЕГ „Иван Вазов“ ще получи най-голямата сума – 7 571 лева. За ПГ по хранителни технологии и техника са определени 4 986 лева, за ОУ „Яне Сандански“ средствата са 4 314, а за СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – 3 590 лева. С тях ще бъде активиран пакет от допълнителни настройки за всички учители и ученици в четирите училища. Моделът 1:1 е основан на използването технологиите за развитието на дигиталните компетентности, добиване на знания и умения по всички учебни предмети, поощряване на екипната работа и стимулиране на ученето от различни източници.

Припомняме, че през юни 2019 година ЕГ „Иван Вазов“ стана първото референтно училище не само у нас, но и на Балканите. Новината бе обявена в Пловдив от мениджъра на Google по внедряването на образователни приложения приложения (G Suite) в Европа, Близкия изток и Африка Дийн Стоукс, който тогава взе участие в национална конференция “Училище в облака”.

Преди по-малко от месец и останалите три пловдивски училища станаха част от семейството на референтните училища на Google. За да бъде едно училище референтно, означава да използва по иновативен начин технологиите в образователния процес на 21 век. Световният гигант официално потвърди, че трите учебни заведения отговарят на високите стандарти за обучение, активна употреба на облачните платформи и прилагане на дигитални технологии.