Училищата с класирани на национални кръгове на олимпиади ученици подават проекти по национална програма за обучение на таланти

640-420-nagrazhdavat-najdobrite-uchastnici-v-uchenicheskata-kampaniia-gramotni-li-sme

Училища, чиито ученици са класирани на национални кръгове, имат право да кандидатстват по националната програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „ Осигуряване на обучение на талантливи ученици”. Проектите гарантират средства за подготовката на учениците през следващата учебна година.

33 класирани на национална олимпиада по италиански донесоха сумата от 16 500 лева на ЕГ „Иван Вазов”. Това е най-големият брой ученици по предмет, достигнали национален етап. Гимназията има още по трима класирани на олимпиадите по немски и френски, един по руски,  по математическа лингвистика и по български.

Според регламента за всеки класиран ученик училището получава по 500 лева.

ЕГ „Пловдив” има петима класирани на национален кръг по немски, трима по философия, един по английски, по химия , по биология, по история и по български.

Математическата гимназия може да се похвали с рекорден брой от 13 ученици на националнен кръг по информатика, петима по математика, трима по математическа лингвистика и двама по информационни технологии. МГ има също един класиран по английски, по руски, по история, по химия и по биология, трима по български, двама по география и четирима по физика и по астрономия.

Двама са класираните на национален кръг на олимпиада по френски от Френската гимназия. Училището може да се похвали и с един стигнал национален етап по история.

Хуманитарната гимназия има най-добро представяне по руски – шестима на национален кръг, а по история класираният е един.

Търговската гимназия има двама класирани по история и по гражданско образование.

Първомайското СУ „Асен Златаров” може да се гордее с двама ученици на национален кръг по информационни технологии, карловското СУ „Васил Левски”  – с един по английски, а сопотската Професионална гимназия „Евлоги и Христо Георгиеви” – по математическа лингвистика. СУ „П. Хилендарски” има един ученик на национален етап по история, СУ „К.К.Философ” – един по физика и един по химия, Професионалната гимназии по строителство и архитектура и карловското СУ „Хр. Проданов” – по астрономия, а сопотското СУ „Иван Вазов” –един по география.

11 ученици от Професионалната гимназия по механотехника са стигнали национален кръг на олимпиадата по техническо чертане, а един е класираният от Професионалната гимназия по машиностроене. С класирани по гражданско образование и по български могат да се похвалят, съответно Професионалната гимназия по туризъм и СУ „П. Евтимий”.

От основните училища на национално ниво по български  имат по един класиран ученик ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Ал. Константинов”. Двете училища имат и по едно дете, стигнало последен етап, съответно по биология и по химия.

СУ „С. Врачански” е щастливо са едно класирано дете на национален етап на състезание за 4-класници.