big_1190365185_569

Призьорите от национален конкурс за есе „Аз и моят съсед- какво ни разделя и какво ни събира?“ ще бъдат приемани приоритетно във Философско-историческия факултет на ПУ

Отличници от национален конкурс за есе ще се записват без полагане на кандидатстудентски изпит в специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ на Пловдивския университет. Хуманитарното съревнование е на тема „Аз и моят съсед – какво ни разделя и какво ни събира?“ и в него със съчинения могат да се включат ученици от 12 клас.

Целта е да се стимулират творческият и изследователският дух, да провокират младите хора да изучават и съхраняват не само собствената си култура, но и тази на другия, различния (етнически, религиозно, културно), да потърсят корените на своята идентичност, но и да обърнат поглед към своя съсед. Конкурсът предполага зрелостниците, които се включат, да проявяват интереси в областта на краезнанието, литературата, историята, етнографията, туризма и културното наследство.

Есето трябва да е с обем от 1 до 4 стандартни страници. Материалите се изпращат не по-късно от 15 март 2017 г. на електроннния адрес: pu-konkurs@uni-plovdiv.net

Участниците, които получат отлични оценки, ще имат възможност да се запишат за студенти в бакалавърска програма „Етнология“ или бакалавърска програма „Социална антропология“. Оценката от есето се признава за оценка от полагане на кандидатстудентски изпит, уточниха от факултета. Те обясниха, че това е в синхрон със Закона за висшето образование, и по-специално с Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища, отговаря и на условията, посочени в справочника на ПУ.

За тези, които не успеят да получат отлични оценки, журито е предвидило поощрителни награди.