Никола Добрев, който е сред тримата пълни отличници на випуск 20221 вече работи като линеен инженер на Боинг 737

Стела Стойкова има амбицията да развива собствен бизнес, свързан с приложението на изкуствения интелект, Стефани Славчева работи като инженер по качеството в предприятие от автомобилната индустрия

„Искам да продължа да работя в авиацията и да създам собствена авиокомпания в България. Вече имам представа как се управлява, така че за мен ще е ново предизвикателство“, казва абсолвентът от пловдивския филиал на Техническия университет Никола Добрев. Той е сред тримата отличници на випуск 2022 и се надява, че ще успее да намери съмишленици, които да го подкрепят, за да реализира смелата си мечта.

Никола защитава дипломна работа като симулира с компютър полети на дрон. Още преди да се дипломира започва работа в българска чартърна авиокомпания като линеен инженер на Боинг 737. Фактът, че е пълен отличник се отразява върху работната му заплата. Компанията оценява усилията му да попадне сред тримата, завършили с 6.00.

Другата е Стела Стойкова от специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, която също има пълен отличен, както бакалавърската, така и магистърската си степен на образование. По време на следването си тя печели няколко стипендии – за отличен успех, от фондация „Еврика“, от КЦМ. Със стипендиите успява да плаща таксите за обучение, учебниците и учебните помагала. Нещо повече, остават средства за курсове по програмиране. В момента Стела е докторант и разработва дисертация на тема: „Приложение на изкуствения интелект в управлението на информационните системи и бизнес анализ“. Има амбицията да развива собствен бизнес, свързан с приложението на изкуствения интелект, в автоматизацията в българските индустриални предприятия.

Стефани Славчева е третият пълен отличник на випуска. Завършва „Транспортна техника и технологии“ и още по време на обучението започва работа като стажант в предприятие от автомобилната индустрия край Пловдив. Вече работи в него като инженер по качеството. Контролира първите мостри, които влизат и излизат от завода.

„Когато представих магистърската си диплома, получих повишение на заплатата. Усилието да постигна пълно отличие си заслужаваше, за тези две години, през които работя във фирмата, изкачих три служебни позиции. Настоящата ми цел е да стана мениджър по качеството“, казва Стефани.