Зрелостникът Иван Щътов ще вземе божествената светлина от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, което се случва за първи път на ученик

Зрелостник от Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ ще донесе Благодатния огън за Пловдивска епархия. Иван Щътов е избран да раздаде светинята на хората на Великден, заради отличните резултати, които е показал през петгодишния курс на обучение в духовното училище.

“Заа първи път ученик от Семинарията получава такава задача да носи небесния огън. Иван заслужава тази чест като дар за положения труд”, казва ректорът Добромир Костов.

Иван Щътов ще вземе божествената светлина от ръцете на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, който е възпитаник на семинарията под тепетата, а след това и ефимерий на духовното училище. Вълнуващата среща ще бъде на летище „София“, където ще кацне българската делегация след слизането на свещения пламък в Йерусалим, вечерта на Велика събота.

Ученикът и ректорът ще пътуват до София с благословението на митрополит Николай, който преди 11 години постригва за иподякон отличния ученик.  Тогава той е едва 8-годишен. Пратениците на дядо Николай ще пренесат свещения огън до митрополитския храм „Света Марина“ около 21 часа на 7 април, за да се разпръсне из цялата епархия – Пловдивски, Хасковски, Кърджалийски, Пазарджишки и Смолянски окръг. Посрещането на Небесния огън по традиция ще бъде огласено от тържествен камбанен звън. След това иподякон Иван Щътов ще облече богослужебните одежди, ще вземе дикирите и трикирите, за да участва във Великото Пасхално богослужение и Възкресна литургия в нощта срещу 8 април, оглавени от митрополит Николай.

“Приготвен е фенерът, в който ще бъде донесен благодатният огън, очаквам този момент с огромен трепет и вълнение. Честта, която ми е отредена, е огромна, споходи ме най-голямата радост”, признава Иван Щътов. Мечтата му е да стане свещенослужител и един ден да бъде избран да донесе огъня от Гроба Господен за цяла България.

Абитуриентът е внук на духовник. Неговият дядо – отец Иван Щътов,  е свещеник в храма „Успение Богородично“ в Куклен. Малщият Иван е неотлъчно до любимия си дядо в храма. 8-годишен е постриган за иподякон, а от 2015 година работи като такъв към Пловдивска митрополия и помага в богослуженията на архиерея при отслужване на великите тайнства.

Свещеният огън е пламъкът, който пламва точно върху Божий гроб в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим на Велика събота. Това запалване става по свръхестествен начин. В първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.