Патронен празник в онлайн режим отбеляза 62-годишнината на ЕГ „Пловдив”, „Сън в лятна нощ” като фентъзи представи театралната школа към училището

„62 години Английската гимназия е символ на труд и просперитет, водещо учебно заведение, дало на света високо подготвени кадри. За съжаление, въведеното извънредно положение и строги мерки за социално дистанциране не ни позволяват да сме заедно в този специален ден, но ние сме решени да споделим успехите”.

С вълнуващо онлайн обръщение на директора Николай Радев започна тази сутрин патронният празник на Езикова гимназия „Пловдив“. След като изброи имената на най-заслужилите ученици и учители през настоящата учебна година, той обеща да им връчи грамотите за особени постижения, когато обстоятелствата позволят да се съберат заедно.

Абсолютен рекордьор се оказа 12-класникът Георги Желязков, който е класиран за националните кръгове на пет олимпиади – по български, английски и немски език, по биология и философия. В края на миналата година зрелостникът е спечелил и второ призово място в Международна олимпиада по немски език на Гьоте институт във Фрайбург, Германия.

Равносметката показва, че 80 на сто от възпитаниците на гимназията са участвали в олимпиадите по различни предмети, като половината са класирани за областните кръгове. 8 ученици стигат до националния етап на олимпиадата по български, същият брой събират нужния брой точки за националния кръг по английски език. Петима са класираните по немски, трима – по философия и един – по биология.

Абсолютен прецедент е фактът, че ЕГ „Пловдив” печели всички отличия на Националното многоезично състезание в групата за немски език с втори чужд – английски.

Изключителни са математическите завоевания на 8-класничката Ива Ичевска. От участието си в пет национални състезания по математика, тя има четири златни и един сребърен медал.

Зрелостниците Димитър Фердинандов и Ана Велкова за поредна година са с престижни отличия от национални конкурси по физика.

Николай Радев отчете 54 клуба за извънкласни занимания, като обеща наесен да открие отлаганата няколко пъти изложба на клуб „Палитра”. И завърши с думите на дългогодишния директор на гимназията Любен Христов, че „кирковец на сянка не стои, а сянка пази”.

Поздрав за празника към учениците, учителите, родителите и приятелите на училището от името на Обществения съвет отправи неговият председател Петър Стойчев.

„Брандът „Английска гимназия” се превърна в еталон за качество. Да си част от тази гимназия означава принадлежност към общо минало, към дълговечна традиция, а това е гарант за вечност”, каза в онлайн обръщението си председателят на Ученическия парламент Михаела Пранджева.

Точка на празника сложи запис на постановката “Сън в лятна нощ”, чиято премиера бе през 2018 г. в Драматичния театър. Прочутата Шекспирова комедия „Сън в лятна нощ”, решена като фентъзи, е продукция на театралната школа към ЕГ „Пловдив”.