Общинският отдел „Образование“ и РУО също получиха грамота от неформалната общност за взаимопомощ GEG-Plovdiv

Призът в специалната категория „Училищен екип“ отиде при тандема от ЕГ „Иван Вазов“ – Вихра Ерамян и Мария Атанасова

„Технологиите не бива да са самоцел, а средство. Всяко училище трябва да прецени какъв подход да избере спрямо нивото на учениците си. Използването на Месинджър и Скайп не е електронно обучение. Въпросът не е да се свържеш с 20 деца и да си говориш с тях, а да създаваш съдържание. Ако преди година просто говорехме за осъвременяване на преподаването и учебния процес, сега ни се наложи да го направим на практика“.

Това каза зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов на церемонията по  връчване на грамоти на изявени учители и директори, които по време на електронното обучение значително са помогнали за организацията на работа и за дигитализацията на пловдивските училища. Събитието бе организирано от неформалната общност – Google Educator Group – Plovdiv. В месеците на дистанционно обучение тя мобилизира своите сертифицирани учители и трейнъри . От март до сега GEG е създала насоки за ползване на облачните технологии от всички учители, включително необучените. Записани са и обучителни видеа за работа с инструментите на платформата на Google за образование G-Suite. Стартира и канал в Ютуб в подкрепа на учителите, които използват активно облачната платформа. Над 80 000 гледания имат видеата, създадени само за една седмица от трейнърите. Стотици учители и директори се включили и уебинарите.

Стоянов припомни, че общинското образование премина към дигиталното обучение успешно, защото към края на 2019 г. е имало обучени 900 учители и са били създадени облачни платформи във всички 52 училища. Към момента има работещи 30 000 акаунта и 8 000 Google  класни стаи.

Той бе и първият награден, след като лидерите на GEG Елена Вързилова, Весела Русева и Панка Вълева обявиха, че присъждат грамота на общинския отдел „Образование“ за безрезервна подкрепа в реализацията на дейностите на общността, за „смелостта да бъдете лидери на промяната и за възможността да извървим този път заедно“.

Благодарствени грамоти бяха присъдени на Регионалното управление на образованието за партньорство по време на онлайн обучението, както и Станислава Долапчиева и Иван Петров от Центъра за творческо обучение, подкрепили масово учителите за създаване на ресурси. Като партньорска организация на GEG Plovdiv, родила идеята за проекта “Училища в облака”, беше отличен и Център за творческо обучение. Управителят Александър Ангелов също поднесе благодарности на училищните екипи, работещи по модела 1:1, подарявайки им хромбуци, устройства за работа в облачна среда.

Най-активните преподаватели, дали своя принос за популяризиране на общинската политика за дигитализация със споделени уроци и уъркшопи, също бяха отличени по време на церемонията. Това са Гергана Стефанова, Надежда Цанкова, Велислава Гоцова и Дафинка Русинова от ЕГ „Иван Вазов“, Калина Иванова от ОУ „Яне Сандански“, Евелина Раднева, Величка Караджова и Цветана Пацева от СУ „Ч. Храбър“, Георги Стоев от СУ „Любен Каравелов“, Светослава Шишиньова и Михаела Стоенчева от ПГ по хранителни технологии и техника.

Грамоти бяха присъдени и на новите сертифицирани обучители – Биляна Вълева от ОУ „Екзарх Антим I“, Десислава Минкова и Станислава Станоева от ОУ „Яне Сандански“, Милена Симеонова от ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, Георги Сивриев от СУ „Никола Вапцаров“, Петя Петрова от ЧДГ „Андерсен“.

За цялостен принос в дейността на GEG-Plovdiv с грамота бе удостоена Мария Атанасова – зам.-директор на ЕГ „Иван Вазов“, която е съавтор на националните насоки за оценяване в електронна среда.

„Това, което правя, го правя с убеждението, че има смисъл. Учениците го заслужават. За колегите е трудно, но затова има такива общности, които да помагат“, каза Атанасова.

Към своята грамота тя прибави и плакет, който получи в тандем с директора си Вихра Ерамян. Двете бяха отличени в специалната категория „Училищен екип“.

“Винаги съм държала на екипната работа, не бих могла да се справя сама без мотивираните ми колеги. Струваше ни много усилия, но сега удоволствието е голямо, когато виждаме резултатите от нашия труд”, каза Ерамян. ЕГ “Иван Вазов” стана първото Google референтно училище на Балканите и първото в страната, въвело обучение по модела 1:1.

Награди имаше и за директорите, които са се проявили като лидери и вдъхновители, подкрепяйки процеса на дигитализация и сертифициране на учителите. С грамоти бяха отличени Вихра Ерамян – директор на ЕГ „Иван Вазов“, Катерина Василева – директор на ОУ „Екзарх Антим I“, Маргарита Бозова – директор на ОУ „Яне Сандански“, Людмила Ганчева – директор на ПГ по хранителни технологии и техника, Радка Ватева – зам.-директор на СУ „Черноризец Храбър“, Таня Николова – директор на СУ „Св.св.Кирил и Методий“, Славка Щерева – директор на СУ „Любен Каравелов“, Гергана Аврамова – директор на СУ „Хр.Г.Данов“ и Елена Александрова – директор на СУ „Никола Вапцаров“.

GEG-Plovdiv обеща да провежда ежегодно подобна церемония по това време на годината и обяви целогодишен конкурс в три категории – взаимопомощ, взаимодействие и възможност за развитие.

“Да си поставим по-амбициозни цели – да увеличим броя на сертифицираните учители и трейнъри, да трупаме ресурси, да обменяме добри практики”, призова Елена Вързилова от GEG-Plovdiv.