На тържествена церемония в аулата на пловдивския филиал на Техническия университет днес бяха отличени победителите от националната олимпиада по астрономия, на която Пловдив беше домакин в последните три дни.

В първа възрастова група – VII-VIII клас, победител е Красимир Станков от МГ “Баба Тонка“ – Русе. Във втора група- IX-X клас, първото място грабна Стела Бинева от ПМГ “Академик Боян Петканчин“ – Хасково, а в групата XI-XII клас победата е за Лора Лукманова от СМГ “Св. Паисий Хилендарски“ – София.

Победителите получиха медали и грамоти от  членовете на националната комисия Никола Каравасилев и Александър Куртенков, както и от Силвия Стойчева – главен експерт в Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

Учениците, класирани на първите три меса в отделните възрастови групи, ще представят страната на международни състезания по астрономия и научни форуми у нас и в чужбина.

В Националната олимпиада по астрономия, която се провежда за първи път в Пловдив се включиха 97 ученици от VII до XII клас от цялата страна. Всички те са победители в двата предварителни кръга на състезанието – общински и областен.

Вчера беше първият тур, в който участниците решаваха 4 теоретични и практически задачи. Днес трябваше да се справят с  тест с избираеми и отворени отговори. Домакини на олимпиадата бяха СУ “Св. Патриарх Евтимий“ и пловдивският филиал на Техническия университет – София. След приключване на състезателната част участниците в посетиха Епископската базилика на Филипопол и разгледаха лаборатории в Техническия и в Пловдивския университет.