Най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта на Център за подкрепа за личностно развитие, призьорите ще получат грамоти и книги

Центърът за подкрепа за личностно развитие избра Деня на народните будители, за да обяви официално резултатите от литературния конкурс „Приказки от мен за теб“. „Планирахме тържествено награждаване и специална програма в НБ „Иван Вазов“ , но усложняването на обстановката ни попречи да го реализираме“, съобщи директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК Озден Мурадова. Конкурсът бе отворен за участници от цялата страна от всички възрасти – деца, баби и дядовци, майки и бащи.

Авторитетното жури – Александър Секулов, Ина Иванова, Елеонора Пенева, Елена Левашка и Ваня Чернева – изчетоха всички 76 приказки, изпратени от цялата страна.

Журито е разделило текстовете в три категории: създадени от деца, създадени от възрастни и създадени от двама и повече автори.

В първата категория като най-добри са отличени:

„Жабката София“ на Симона Василева, която е на 15 години и е от Сливен; приказката на дванадесетгодишната Радина Бахчеванова от Пловдив – „Приключенията на Борката“, и „Приказка без край… за Доброто и Злото“ на Селин Сюлейманова – на 12 години, от град Опака, област Търговище.

Отличените във втората категория са:

„Безмълвието на сирените“ на Десислава Сивилова, „Врабчо и катеричката“ от Димитър Пекалиев, „Щастливата беседка“ на Ангел Дюлгеров и „Катеричката Добринка“ от Славия Шопова.

В третата категория е отличена приказката на 9-годишната Лорин и нейната майка Елица – „Светулкова приказка“.

Специални награди има и за най-малкия участник в конкурса – петгодишната Ива Панайотова от София, създала приказката „Щастие“, и за най-зрелия – Нонка Чардакова, която е на 80 години и е автор на приказката „Среща в гората“.

Най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта на Общинския детски комплекс, а отличените участници ще получат грамоти и книги, които са дарени от ИК „Жанет 45“ и издателство „Коала прес“.

Текстовете на всички 76 приказки са предоставени на малките художници в ОДК – Пловдив, за да създадат илюстрации, вдъхновени от вълшебните светове на участниците в първото издание на литературния конкурс „Приказки от мен за теб“.