ЕГ “Иван Вазов” получи грамота за реализацията на мащабната доброволческа инициатива “Кауза Ники”

dscf9413

С грамоти за отлична организация на есенната сесия на държавните зрелостни изпити бяха удостоени днес училищни директори от областта. Награждаването се случи на първото годишно съвещание, организирано от Регионалното управление по образование, на което присъства и зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Щастливците бяха директорите на Професионалната гимназия по механотехника Анета Чилингирова, по хранителна техника и технологии – Людмила Ганчева, по машиностроене – Кирил Саксанов и на СУ “Пейо Яворов” – Сашка Кръстева. От областта грамотите бяха за директорите на сопотската професионална гимназия “Владимир Заимов” – Катя Адърска, както и за Йордан Диков от асоновградската гимназия “Иван Асен II”. Грамоти ще получат и директорите, участвали в провеждането на редовната сесия през май.

dscf9412

“В моя кабинет беше тайният център за наблюдение. В интерес на истината, много колеги неглижираха зрелостните изпити и беше необходимо да получат подкрепа. От вашата област обаче не съм получил нито едно позвъняване и всичко мина без проблеми”, похвали организацията Стаматов.

dscf9411

dscf9408

dscf9414

dscf9409

Награда за най-стойностна и мащабна доброволческа инициатива в конкурса на Регионалното управление на образованието, бе присъдена на ЕГ “Иван Вазов”.  „Моите стъпки към голямото чудо” е благотворителната кампания, организирана от Ученическия парламент, която превръща една драматична история в приказка с щастлив финал. Николай Попов, възпитаник на гимназията от випуск 2012, се оказва изправен пред битка с левкемията. За лечението му са нужни 200 000 евро. На пръв поглед задачата изглежда нерешима, но вярата на майката на Ники в добрината на хората и жаждата на момчето за живот вдъхновяват неговите съученици и още мнозина да направят малки стъпки, за да сътворят голямото чудо. Учениците осъществяват серия от инициативи за събиране на средства. За месец училищните униформи са заменени с фланелки с логото на кампанията „Кауза Ники”. Футболният отбор на гимназията играе мачовете от ученическото първенство със същите фланелки, за да популяризира каузата сред други училища. Изиграе се благотворителна среща между училищния тим и юношите на „Ботев”, както и баскетболна среща между отбора на гимназията и сборен тим от родители и учители в подкрепа на кампанията.

Най-значимата проява е училищната постановка „Скаридите убиват чайките” – изцяло авторски спектакъл на ученици. Сумата за лечението на Николай почти е събрана. Той е в Германия и здравословното му състояние се подобрява.

Зам.-министър Диян Стаматов връчи наградата на временно изпълняващият длъжността директор Вихра Ерамян.
Зам.-министър Диян Стаматов връчи наградата на временно изпълняващият длъжността директор Вихра Ерамян.