Церемонията ще се състои в навечерието на Деня на будителите, обявиха от общинския просветен отдел. От „Подкрепа” също отменят наградите „Стоян Михайловски”

В условия на дистанционно обучение и решението да не бъдат възстановявани присъствените занятия през тази учебна година, община Пловдив отлага връчването на почетни значки и знаци на учители и директори със заслуги за развитие на образованието в града. Предвид забраната за масови събития, тази година Денят на Кирил и Методий ще бъде отбелязан онлайн, без шествия и церемония по връчване на отличия по повод юбилеи на детски и учебни заведения. Според регламента педагогическите съвети подаваха предложения до общината, а комисия, начело със зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, взимаше решение кои от номинираните да получат награди.

„Обединихме се около идеята да отменим церемонията за 1 ноември. В навечерието на Деня на будителите ще отличим заслужилите, като целта е това да се случи на истинско празнично тържество, както досега, и да не губим емоцията”, обясни мотивите за отлагането началникът на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова.

Церемонията по връчване на ежегодната награда „Стоян Михайловски“ за изявени български учители също се отлага за след септември. Отличието се присъжда от синдикат “Образование” на КТ „Подкрепа” през май, за да популяризира високите постижения, талант и професионализъм на педагогическата общност. Според регламента кандидатите трябва да са участвали в национални и международни проекти, научни форуми, да се ползват с авторитет сред учениците и колегите си и да прилагат иновации в преподавателската си работа.

МОН ще удостои изявени учители и директори за дългогодишната им цялостна високопрофесионална дейност и приноса им в развитието на образователното дело в България с почетното отличие „Неофит Рилски”, както традиционно се случва през май, но няма да има официална церемония.