Зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова преряза лентата на новата придобивка с акцент върху географията, информационните технологии, предприемачеството и езиците

С „Добре дошли в нашия STEM център“ поздравиха днес на пет езика ученици от пловдивското СУ „Черноризец Храбър“. Възпитаници на училището приветстваха гостите на английски, португалски, испански, корейски и руски – езиците, които се изучават в него. Сред тях бе и зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, която преряза лентата на новата придобивка. На официалното откриване присъстваха зам.-кметът по образование и бизнес развитие на Община Пловдив Стефан Стоянов, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

Мултимедийният STEM център по природни и обществени науки с акцент върху географията, информационните технологии, предприемачеството и езиците е на стойност 355 058 лв. 300 000 лв. е полученото финансиране от МОН по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, а останалите са от делегирания бюджет. Той е базиран на четвъртия етаж, който е тотално преобразен. В централното фоайе има амфитеатрално разположени седалки, обособено е и фотографско студио.

„Центърът  ще  осигури нова среда, която ще подобри качеството на обучението. Искаме да осъществим холистичен модел на преподаване, който да е свързан с реалната бизнес среда, привличайки ментори от партньорските организации и фирми. Менторската програма ще бъде разработена на основата на спецификата на работа на софтуерните специалисти и предприемачите с инструменти за самооценка на постиженията на учениците и установяване на дефицитите, които те сами да компенсират“, каза директорът на училището Елена Кисьова.

Във всеки етап от изработването на алгоритъма за създаване на бизнес проект менторите ще работят съвместно с учениците в STEM центъра.

Традиционните за учебното заведение профили са „Предприемачество“ и „Софтуерни и хардуерни науки“, а от настоящата учебна година то стана първото средно училище, разкрило дуална професионална паралелка „Графичен дизайн”.

Директорът Елена Кисьова припомни, че през 2019 г. е въведен моделът 1:1, при който училището подсигурява учениците от пилотната паралелка с индивидуални устройства за учене. Към настоящия момент моделът е мултиплициран във всички 10 паралелки в гимназиален етап.

Гостите разгледаха кабинетите по география и предприемачество, където гимназистите предложиха виртуално пътешествие из България.  Ученици от IX, X и XI клас демонстрираха как заедно работят върху създаването на цялостен продукт в областта на туризма. Три паралелки обединяват усилия за създаването на туристически сайт, който оферира екскурзии по индивидуални заявки, вело и еко походи, скаутски лагери. Амбициите на учебната компания „ЧХ тур“ е да достигне 10% пазарен дял в сектора. Затова  рекламата им в „Инстаграм“ е на български, испански и английски.

„Използваме хромбука по всички предмети. Доста по-лесно се учи с него, а е и по-удообно. Особено за нас, които искаме да се развиваме като предприемачи, е важно да участваме в процеса на създаване, а не просто да заучаваме факти“, обясни Ангел от 10 а клас. Съученикът му Димитър Дюлгеров призна, че никак не им било лесно, особено по време на онлайн обучението, докато свикнат да работят с устройствата, но въпреки че ги „пуснали директно в дълбокото“, успели да изплуват и показали изключителни резултати.

В кабинета по предприемачество има обособен кът за разговори и почивка с меки мебели.

„Радвам се да видя толкова ентусиазирани млади хора. Възхитена съм от амбициите и куража. Всичко, което правим, е с мисълта за вас – за да развивате своите таланти и надграждате уменията си, да се научите да работите в екип. Вие сте тези, които ще предавате българските ценности във времето. Надявам се да останете в България и да работите за нейното по-добро бъдеще“, обърна се към учениците зам.-министър Гайдарова.