Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса и заздравяват академичния потенциал на България и на Европа. Също така ще осигурят свързаност и основа за развиване на иновации и оптимизиране на веригите за доставки. Това заяви в Пловдив министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на откриването на първата регионална иновационна долина за биоикомика и храни в България. В събитието се включиха още министър-председателят Николай Денков, ректорът на Аграрния университет Пловдив проф. д-р Христина Янчева, директор „Здрава планета“ в Главната дирекция за научни изследвания и иновации на Европейската комисия Джон Бел, представители на Европейската комисия и научната общност у нас. Откриха първата регионална иновационна долина за биоикономика и храни. С видеообръщение се включи и еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

„Убедена съм, че потенциалът на академичната общност може да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на Европа чрез комерсиализацията на научните разработки в бизнеса“, каза министър Стойчева. По думите й, бъдещето на икономиката ни се основава на научно-изследователската дейност и развитие и насърчаване на иновациите.

По-късно тя участва в иновационен ден, организиран от Медицинския университет – Пловдив, където се срещна със студенти, млади учени и преподаватели. Акценти в разговора бяха решаване на предизвикателства, генериране на идеи и разработване на иновативни решения в медицината и здравеопазването, работа в мултидисциплинарни екипи и с ментори, нетуъркинг, изграждане на контакти, развитие на умения и възможност за последващо развитие на решенията.