Серия от инициативи организира Басейнова дирекция за Световния ден на водата

Учениците от Водния парламент на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ ще  проведат дискусия на тема „Стойността на водата от древността до наши дни“. Дебатът ще се състои онлайн на 18 март и е част от поредицата инициативи, които организира Басейнова дирекция за Световния ден на водата – 22 март. Те стартират утре с открит урок на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Първенец в Пречиствателната станция за питейна вода в Храбрино. На място експерти от дирекцията и ВиК ще разкажат на децата за пътя на питейната вода и необходимостта от осигуряването на достъп до нея на съвременни нужди. Учениците ще научат повече за важността от опазване на водните ресурси и на околната среда.

На 22 март в Асеновград експерти от РИОСВ – Пловдив ще демонстрират пред ученици каква апаратура може бързо и адекватно да измери показателите на водата в река Чепеларска.

По същото време ученици от ОУ „Драган Манчов“ ще проведат открит урок. Експерти от Басейнова дирекция ще разкажат за стойността на водните ресурси, тяхното използване и необходимостта от опазването им. В кампанията ще се включат и други училища в 92 общини на територията на Източнобеломорски район.

Тази година инициативите за Световния ден на водата преминават под мотото „Ценим водата“. През 1993 г. Общото събрание на ООН обявява 22 март за Ден на водата и оттогава се провеждат кампании по опазване на водните ресурси в целия свят. Според данни на ООН в момента повече от 2,2 милиарда души на планетата нямат достъп до питейна вода.